Klaus ml. umlčen. Tak co ta cenzura internetu? Zveřejněno VIDEO, které prý vypovídá o mnohém

17.09.2018 9:17

Jsou velké společnosti působící na internetu opravdu nestranné a politicky neangažované? Mnozí by na tuto otázku již teď odpověděli jasným ne. Ale nyní se objevilo video, které ukazuje, jak se v roce 2016 stavěla ke zvolení Donalda Trumpa společnost Google. Zveřejnil jej server Breitbart. Reakce členů představenstva byly více než výmluvné a pro příznivce tehdy čerstvě zvoleného amerického prezidenta rozhodně ne příznivé. Video se objevilo právě včas vzhledem k tomu, že Václav Klaus mladší byl zabanován na Facebooku.

Klaus ml. umlčen. Tak co ta cenzura internetu? Zveřejněno VIDEO, které prý vypovídá o mnohém
Foto: Daniela Černá
Popisek: Václav Klaus ml.

Záznam na videu pochází z první schůzky společnosti Google, které se po volbách zúčastnilo celé vedení společnosti. Je na něm možné vidět zakladatele společnosti Sergeje Brina a Larryho Page, dále viceprezidenty Kenta Walkera a Eileen Naughtonovou spolu s ředitelem Sundarem Pichaiem.

Anketa

Kdyby si někdo v ČR na své náklady chtěl vzít domů sirotka ze Sýrie, měl by k tomu dostat možnost?

8%
92%
hlasovalo: 14721 lidí

Na videu je zřejmé, že vedení společnosti je s volbou, kterou si američtí občané zvolili, notně nespokojeno. Sergej Brin řekl: „Jako imigrant a uprchlík považuji tuto volbu za hluboce urážlivou a vím, že mnozí z vás také“. Víceprezident Kent Walker pak dodal, že strach po celém světě živí xenofobii, nenávist a hledání odpovědí, které mohou, ale nemusí existovat. Trumpa pak považuje za znak vzrůstajícího tribalismu (tedy návratu ke kmenové, oddělené společnosti), který je podle něj v dlouhodobém pohledu sebedestruktivní. Ale historie je prý na jejich straně a podle něj „morální křivka historie vždy směřuje k pokroku“.

Walker také řekl, že je důležité, aby Google zajistil, že toto období údajného nacionalismu a populismu nepřeroste v další světovou válku, ale je pouze malým „škytancem“ v historii. Pokud jde o konkrétní kroky, ty popisoval stále velmi vágně ředitel Googlu. Řekl, že vzdělávací produkty Googlu ještě nepronikají mezi všechny, ke kterým by proniknout měly. Dále po otázce z publika uvedl, že dezinformace a „fake news“ jsou pro Google výzva, aby pokročil ve vývoji umělé inteligence a algoritmů. Výzvy k boji za „ty správné“ hodnoty a obviňování Ruska z kyberútoků a šíření nepravdivých zpráv byly také samozřejmostí.

Po zveřejnění článku na Breitbartu přišlo vyjádření z Googlu: „Na setkání projevili zaměstnanci a vedení Googlu své soukromé názory po dlouhé a rozdělující kampani“. Ale prý nic ve videu nenasvědčuje tomu, že by Google nějak nechával politické názory svých zaměstnanců ovlivňovat své produkty a řízení společnosti. Prý jsou naopak stavěny tak, aby byly důvěryhodné a spolehlivé pro každého, bez ohledu na politickou příslušnost. Video pochází z roku 2016, v mezičase například Google slíbil přispět 300 miliony dolarů na boj proti „fake news“ a na lepší vzdělání žurnalistů.

Původní článek a video ZDE:

Zda se svými prohlášeními o nepolitičnosti Google a další internetový gigant Facebook opravdu řídí, to necháme na úvaze čtenářů. Nicméně je dobré zdůraznit, že po včerejší Partii na televizi Prima byl Václavu Klausovi mladšímu zablokován facebookový profil. Klaus mimo jiné v pořadu rozporoval, zda si Facebook jako soukromá firma opravdu může dělat, co chce, a jak na něj působí zákony ohledně svobody slova. Klaus mladší se v Partii také zastával Maďarska a hřímal proti Evropské unii. Které z jeho tvrzení přimělo Facebook k tomuto kroku je zatím otázka.

Článek o zablokování účtu VKml na PL ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …