Sirotci: Zmrdství! Hnojař, zločinec, stupňují se nadávky na Babiše. Ale zvedají hlavu lidé, kteří tvrdí, že je to celé úplně jinak

16.09.2018 20:47

Útoky proti Andreji Babišovi ve věci syrských sirotků se stupňují. Někteří politici, novináři či „opinion makeři“ již sahají i k vulgarismům na jeho adresu. Babiš v podstatě rozpoutal bouři na téma, jaký je „lidožrout“. Možná nejvulgárněji se směrem k předsedovi vlády vyjádřil člen Rady ČT. Objevují se však i pochybnosti o tom, jak to se sirotky ze Sýrie vlastně je...

Sirotci: Zmrdství! Hnojař, zločinec, stupňují se nadávky na Babiše. Ale zvedají hlavu lidé, kteří tvrdí, že je to celé úplně jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády v Hrzánském paláci

Předseda české vlády Andrej Babiš oznámil světu, že Česko nepřijme ani jednoho migranta. Ani když půjde o dětské válečné sirotky ze Sýrie. Senátní kandidát Marek Hilšer kvůli tomu premiéra označil za hyenu a psychopata. Jenže to byl teprve začátek. Na sociálních sítích rozpoutal Babiš bouři hněvu. Útoky proti Andreji Babišovi ve věci syrských sirotků se stupňují. Někteří politici, novináři či „opinion makeři“ již sahají i k vulgarismům na jeho adresu.

Anketa

Kdyby si někdo v ČR na své náklady chtěl vzít domů sirotka ze Sýrie, měl by k tomu dostat možnost?

8%
92%
hlasovalo: 14721 lidí

Reportér Jan Tuna na sociální síti poznamenal, že i ve zvířecí říši platí, že fena poskytne mléko opuštěným štěňatům, když je vidí. Ale Babiš se odmítá držet i tohoto základního pravidla živých tvorů. Reportér navíc přidal fotky mnoha dětí, kterým jsme mohli pomoct, ale Babiš to odmítá. „To jsou ony. Děti, kterým jsme nepomohli a zavřeli jim dveře. Váleční sirotci... Hluboce se stydím za premiéra této země a za zemi a její obyvatele, kteří mu to umožňují!“ zdůraznil Tuna.   

Babiše označil za „ďábla“, který podle všeho okrádá Evropskou unii, okrádá občany členských států EU o jejich daně a odmítá podat pomocnou ruku těm, kteří to potřebují.

Aktivista Jan Rovenský poprosil všechny lidi, kteří jsou proti tomu, aby Česko přijalo padesát válečných sirotků, že si ho mají odebrat z přátel na sociální síti. Další aktivista, Jakub Pitron, se k Rovenskému přidal, ale místo slov prosím a děkuji volil podstatně tvrdší slovník. „Ty idiote slovenskej,“ obořil se na českého předsedu vlády Pitron. „Co si o sobě myslíš, ty hnojaři béčkovej,“ zuřil dál.

Senátor Václav Hampl prohlásil, že od Andreje Babiše v podstatě nic jiného ani nečekal. Jedním dechem doplnil, že kdyby se Nicolas Winton před druhou světovou válkou zachoval stejně, stovky českých dětí by nepřežily druhou světovou válku. Podle Hampla je teď povinností ČSSD vzpomenout si na své humanistické tradice a přimět premiéra, aby se začal chovat jinak.

Novinář a člen Rady ČT Vratislav Dostál patřil k těm, kteří vůči Babišovi zvolili podstatně tvrdší slovník, když použil slova o „zmrdství“. „Že účelově zakládá malé a střední firmy, aby si sáhl na dotace, není nic oproti zmrdství, ze kterého dělá normu. Nejenže je mužem bez skrupulí a hodnotově neukotvený primitiv. Dneska si sáhl na dno a potvrdil, že je, pokud jde o morálku, vlastně mrzák. A ještě něco: Co si teď asi tak říkají všichni ti, které do toho zatáhl a kteří mu doteď trpěli, že účel světí prostředky? A komu se on příště přijde poklonit k památníku?“ zeptal se Dostál s odkazem na fotografii, na které se Babiš v roce 2017 účastní odhalení památníku sira Nicholase Wintona na pražském Hlavním nádraží.

Cestovatel a dobrodruh Dan Přibáň Babišova slova také odmítl, ale dodal, co měl Babiš doopravdy říci. Měl říct, že přijmeme jen prověřené děti, u nichž nehrozí, že dříve či později přijdeme na něco z jejich možné pochybné minulosti. Nic víc Babiš podle dobrodruha říkat neměl.  

Kolem mnohokrát zmiňované padesátky sirotků se totiž objevují určité pochybnosti. Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která debatu o přijetí 50 syrských sirotků otevřela, sama prozradila, že by šlo o děti a mladistvé ve věku 12 až 17 let. Stojí za pozornost, že o syrských sirotcích se vyjadřovala také Jitka Fialová, která vystupuje jako spolupracovnice europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL). Několikrát skutečně hovořila europoslancovým jménem. Fialová na sociální síti Facebook napsala, že většina oněch sirotků má být starší 15 let, a to ještě není jisté, že jim opravdu je jen 15 až 17 let. Ve skutečnosti prý mohou být i starší.

Na nejasnosti, které se kolem kauzy 50 uprchlíků objevují, poukázal také publicista Pavel Veselý. Bohužel jsme se zatím nedozvěděli, kdo o přijetí uprchlíků oficiálně požádal. Nedozvěděli jsme se také, zda ony děti, kterým zemřeli rodiče, nemají ještě jiné příbuzné, kteří by jim mohli podat pomocnou ruku. Tohle všechno zůstává stranou, hraje se především na emoční stránku celé kauzy.

Další z řady aktivistů, Tomáš Měšťan, má za to, že se s českou veřejností hraje falešná hra. „Pseudohumanisté“ prý jen hledají další a další cesty, jak do Česka dostat alespoň nějaké nelegální migranty.

Ve stejném duchu se vyjádřil také kandidát do Senátu Martin Konvička. I podle něj se migranti dozvěděli, že když se budou vydávat za „děti“, budou mít větší šanci na prolomení bran EU. Našli se prý i teroristé, kteří se vydávali za 16leté děti, a když pronikli do EU, spáchali tu teroristický útok.

Někdejší poslanec za hnutí ANO Bohuslav Chalupa celou debatu o syrských sirotcích uzavřel tvrzením, že Michaela Šojdrová toto téma otevřela jen proto, aby zaujala jistou část voličů a znovu se stala europoslankyní. Chalupa má dojem, že tato dáma se v této věci chová nekompetentně, nezodpovědně a pravděpodobně si neuvědomuje rizika, která její nápad skrývá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…