Klaus o dnešku: Začíná to trochu připomínat časy komunismu

19.12.2012 9:14

MF DNES přinesla několik ukázek z chystané knihy Václava klause „My, Evropa a svět“. Publikace by měla vyjít v závěru prezidentova mandátu a prezident v ní bilancuje svá léta v politice. Zamýšlí se především nad tím, jak rychle pohasly naděje devadesátých let a respekt ke svobodě se přeměnil na kult přerozdělování a socialismu.

Klaus o dnešku: Začíná to trochu připomínat časy komunismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus podepisoval svou novou knihu Zápisky z nových cest. Podle autora je lepší, obsahuje víc fotografií

Podle Klause jsme v poslední době čím dál častěji svědky „nerespektu“ k společenskému řádu, který stvořil náš západní svět. „Obávám se, že se právě tento nerespekt stal módou či normou dneška. Čím razantněji ho dnešní elity, či spíše lidé, kteří se za elity považují, obhajují, tím jsou na sebe víc pyšní,“ obává se prezident.

V devadesátých letech to prý vypadalo, že se hodnoty svobody prosazují. Zejména u nás, kde existovala touha po svobodném uplatnění. „Tehdy, stejně jako dnes, se nám maximum svobody a minimum intervencí státu zdálo být pro svůj život zcela rozhodující,“ vzpomíná Klaus.

Dnes byl však tento trend potlačen a obrátil se úplně na druhou stranu, směrem k přerozdělování a socialismu. „Člověku, který prožil komunismus a nesmírně se radoval z jeho pádu, se dnes zdá, že se v mnohém vrací zpět do doby, kterou už jednou prožil,“ píše prezident.   

Již v devadesátých letech si prý uvědomoval, že se jedná o dobu mimořádnou a historicky unikátní. Nečekal však prý, že bude tak rychle zapomenuta a zdiskreditována. „Z kapitalismu a svobody je bohužel opět, téměř neviditelně a potichu, ale zato každodenně ukrajováno,“ hořce konstatuje Klaus.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …