Klaus st.: Já roušku nenosím. Karanténa? To nebylo potřeba. Ekonomika padne o 10–15 procent

17.03.2020 10:27

Ke koronaviru a krizi jím způsobené se na serveru Echo24 vyjádřil bývalý prezident Václav Klaus. Vyzval, aby se lidé nesmáli těm, kdo panikaří. A dodal, že nenosí roušku. Ekonomika se podle něho propadne o 10 až 15 % a bude velice těžké v této době prosadit škrty. A dojde k nějaké reflexi v EU? „Paní von der Leyenová bude stejně šílená, poslanci Evropského parlamentu budou stejně šílení jako dneska,“ prohlásil bývalý prezident.

Klaus st.: Já roušku nenosím. Karanténa? To nebylo potřeba. Ekonomika padne o 10–15 procent
Foto: Daniela Černá
Popisek: Václav Klaus

Klaus konstatoval, že se jedná o nový fenomén. „Něco, co jsem já za svých 78 let života nezažil,“ pravil s tím, že pamětníci španělské chřipky jsou povětšinou již po smrti, takže už v podstatě nikdo nemá zkušenosti. Společnost je dle něho konfrontována s novým vývojem, pravil bývalý prezident. „Něco, co považovali za neodstranitelné ze svých životů, najednou odstraněno prostě bude,“ vysvětlil, na co si lidé budou muset zvyknout, a přidal možnost, že lidé budou sedět měsíc doma. A jiní se naopak ocitnou v první linii, i když nechtějí, za což by jim Klaus chtěl vyjádřit poděkování.

Anketa

Dělá Babišova vláda dost pro zvládnutí virové krize?

92%
8%
hlasovalo: 32561 lidí

Dodal, že strach nemá. „Tohle nemám. Taky doma nemám roušku. Někdo se podivoval, jak to, že nenosím roušku. O mně je všeobecně známo, že na lyžích nenosím helmu. To je taková moje polemika s takzvaným principem předběžné opatrnosti, který přes zelenou ideologii ovládl náš svět,“ prohlásil bývalý prezident s tím, že namístě není přehnaná bagatelizace ani panika.

„Je to něco za něco, Angličané pro to mají krásné slovo trade-off. Volba je osobní, volí každý jednotlivec. I vy se rozhodujete, jestli jdete na rozhovor se mnou bez roušky a nevyžadujete roušku po mně. Zatím je to osobní trade-off. A je na politicích, jestli se rozhodnou předepsat roušku celému národu, nebo ne. Strašně těžké rozhodnutí,“ popsal své uvažování.

Panika je podle něho logická, když nikdo takovou epidemii nezažil. „Nejsme všichni psychicky vyvážení. Že slabší jedinci panikařit musí, je skoro dané, neposmívejme se jim, prosím,“ vyzval Klaus. Dle něho by stačila opatření, která vláda zavedla v pátek 13. 3., ta nedělní už dle Klause nejsou třeba. Doplnil, že v dnešní informační době jsou politici pod neustálým tlakem. Bojí se prý ale toho, že díky opatřením na boj s koronavirem budou okleštěny lidské svobody.

Zpochybnil také, že by koronavirus mohl znamenat, že padne například Green Deal, řka, že takováto očekávání byla už při krizi v roce 2008, při migrační krizi nebo kolem brexitu. „A nic. Takže já už žádný průlom nečekám. Paní von der Leyenová bude stejně šílená, poslanci Evropského parlamentu budou stejně šílení jako dneska,“ prohlásil.

V ekonomice Klaus varoval, že vláda nemá rezervy na krizi a dnes už škrty politicky těžko protlačí. Je si jistý, že ekonomika půjde do záporných čísel a odhadl, že poklesne o 10 nebo až 15 %.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…