Klaus st. u Nigela Farage: Vytrvejte! Nezklamte nás, potřebujeme vás

23.05.2019 8:01

Vleklá vládní krize ve Spojeném království dala vzniknout nové straně, Straně Brexitu (Brexit Party). Založil ji europoslanec Nigel Farage, bývalý lídr strany UKIP, a požadavkem strany je tzv. tvrdý Brexit bez dohody, tedy že by Británie opustila zónu volného obchodu i celní unii. Na včerejším setkání členů strany hovořil také bývalý prezident České republiky Václav Klaus, jenž své poznámky zveřejnil na svém webu. A jako obvykle nenechal na EU nit suchou: „Politické elity EU Brexit nechtěly přijmout, protože nechtěly dospět k pozitivnímu řešení. Chtěly co nejvíce potrestat, ponížit a odsoudit Velkou Británii. Chtěly ukázat, že není žádná možnost přátelského odchodu z EU, zvláště, že malé země nemají šanci EU opustit.“

Klaus st. u Nigela Farage: Vytrvejte! Nezklamte nás, potřebujeme vás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Klaus nejdříve poděkoval Nigelu Farageovi za pozvání a prohlásil, že je přítelem Velké Británie. „Měli byste vědět, že máte obecně mnoho přátel v České republice, ale konkrétně, co se týče Brexitu. Mnoho z nás začalo slavit a otevírat šampaňské, když jsme slyšeli o výsledku referenda před třemi roky. Byla to pro nás velká událost. Nepovažovali jsme to jen za své vítězství, ale za vítězství všech evropských demokratů, tedy i naše. Referendum o Brexitu nebylo jen o Velké Británii, ale o Evropě jako takové, o Evropské unii a o nás v České republice,“ prohlásil bývalý prezident.

Anketa

Chcete, aby premiér Babiš odstoupil, jak žádali demonstranti na Václaváku?

13%
87%
hlasovalo: 24958 lidí

„My Češi jsme v mnoha ohledech stejnými kritiky poměrů v EU, unijní postdemokracie, necitlivosti a arogance, unijního nedemokratického základu. My o sobě chceme rozhodovat v Praze, stejně jako vy chcete o své zemi rozhodovat v Londýně, a ne v Bruselu. Je to takto jednoduché a ostatní vysvětlení jsou mylná a zavádějící,“ pokračoval Klaus.

„Rozhodnutí o Brexitu bylo historickým milníkem. A o co bylo neočekávanější, o to bylo vítanější. Změnilo Evropu. Byla to smrtící rána pro pýchu evropských pohlavárů, pýchu unijní nomenklatury. Mnoho lidí si myslelo, že k Brexitu došlo jen díky referendu. Ale to je omyl. Politické elity EU ho nechtěly přijmout, protože nechtěly dospět k pozitivnímu řešení. Chtěly co nejvíce potrestat, ponížit a odsoudit Velkou Británii. Chtěly ukázat, že není žádná možnost přátelského odchodu z EU, zvláště, že malé země nemají šanci EU opustit,“ tvrdil známý euroskeptik.

„Chování Evropské unie si vyžadovalo jasného a neochvějného postoje na straně Velké Británie. Který k naší velké lítosti nepřišel. Vaše země byla a je rozdělená a váhající. Vaši politici nedokázali racionálně reagovat. Pravděpodobně od EU neočekávali takové bezcitné a tvrdé zacházení. Nicméně, neočekávat ho byla velká chyba. Z mého pohledu velké britské strany zcela selhaly a zradily a opustily britské občany, své voliče. Ale mělo to jeden pozitivní efekt. Daly tak, pravděpodobně proti své vůli, vzniknout Straně Brexitu. Pomohly Nigelu Farageovi ji založit.

Vím, že jste nepředpokládali, že se těchto evropských voleb zúčastníte, ale je to nutné. Bez vás, bez Nigela Farage, bez brexitové partaje bude britská nerozhodnost pokračovat. Musíte volby vyhrát, získat silný mandát, abyste mohli ovlivňovat osud své země.

Drazí brexitoví přátelé, měli byste dát nám v Evropě dobrý příklad. Mnoho Evropanů ho potřebuje a mnoho jich na něj čeká. Nezklamte je. Jsem rád, že jsem tu dnes večer mohl být,“ zakončil Václav Klaus starší svou řeč.

Celý text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …