Klaus ve své funkci vetoval dvakrát víc zákonů než Havel

10.03.2012 14:50

Přestože před svým zvolením do prezidentského úřadu Václav Klaus říkal, že hlava státu by neměla být aktivistická, během dvou volebních období v čele České republiky vetoval dvakrát více zákonů, než jeho předchůdce Václav Havel.

Klaus ve své funkci vetoval dvakrát víc zákonů než Havel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus na CEPu

Celkem šlo zatím o 43 zákonů, kdežto Václav Havel k tomuto kroku sáhl pouze v 18 případech. Jedno ale mají společné, většinou bylo jejich veto sněmovnou přehlasováno. Václavu Klausovi se podařilo zablokovat zákon jen v devíti případech.

Vetoval i regulaci loterií

V pěti případech z nich přitom prezident vrátil sněmovně zákon těsně po zvolení nové sněmovny, která nesmí jednat o nedodělaných zákonech minulého období. Veto tedy znamenalo automaticky potopení zákona.

Týkalo se to v roce 2010 i loterijního zákona, který měl mimo jiné zakázat loterijním společnostem posílat peníze "na veřejně prospěšné účely" těm nadacím a společnostem, které vytvořily samy hazardní firmy.

Prezident Klaus své veto ale zdůvodnil tím, že "by ztratily možnost získat finanční granty školy, nemocnice, domovy důchodců a mládeže, divadla či muzea a handicapovaní spoluobčané" a že novela "znemožňuje podporu obecně prospěšných projektů spojených s reprezentací České republiky v zahraničí".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …