Klvaňa usedl do studia proti Ovčáčkovi a spustil: Zemanovo chování patří někam na východ...

06.05.2015 11:07

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček a bývalý mluvčí bývalého prezidenta Václava Klause Tomáš Klvaňa byli hosty Českého rozhlasu a bavili se o funkci mluvčího prezidenta, ale také o článku Ferdinanda Peroutky, či zamítnutí jmenování profesorů Milošem Zemanem.

Klvaňa usedl do studia proti Ovčáčkovi a spustil: Zemanovo chování patří někam na východ...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Milovice a Čáslav

Tomáš Klvaňa řekl, že je důležité, aby mluvčí nelhal, a kdyby na něj prezident naléhal, aby lhal, měl by prý mluvčí okamžitě z funkce odstoupit.

Klvaňa prý nesouhlasí s rozhodnutím Miloše Zemana ohledně zamítnutí jmenování tří profesorů. Toto rozhodnutí však respektuje, protože na ně má jako prezident právo. Dle Klvani je však podivuhodné, že Zeman nechce jmenovat zmiňované tři profesory, i když prý prošli řádným a zákonným postupem pro udělení dekretů. Zmínil také Andreje Babiše, který dle jeho názoru měl také podivnou minulost před rokem 1989, a přesto ho prezident jmenoval ministrem.

Redaktorka se dotázala Ovčáčka, jak je možné, že Zeman nechce profesory jmenovat z důvodu jejich komunistické minulosti, když sám současný hradní mluvčí byl redaktorem v komunistických Haló novinách a vyjmenovala několik titulků jeho článků, jako například „Podejme ruku antikapitalistickým hnutím“ nebo „Vojtěch Filip jedná vždy férově“.

Podle Ovčáčka prý Zeman nejdříve projednal jmenování profesorů s ministrem školství Marcelem Chládkem. „Protireakce byla zbytečně prudká,“ označil reakce na rozhodnutí Zemana nejmenovat tři profesory, jména konkrétních profesorů prý zveřejnil rektor UK Tomáš Zima, nikoliv Hrad.

Ovčáček se prý nezříká své zkušenosti v Haló novinách, prý se za to nestydí, ale není na to pyšný. Titulky jeho článků jsou prý dány na základě stranického směru, nikoliv dle jeho názoru. Klvaňa to vyvrátil s tím, že to byly čisté komentáře Ovčáčka.

Ovčáček však obhajoval jmenování Andreje Babiše ministrem, ačkoliv rovněž měl komunistickou minulost. Bylo to prý nezbytné z důvodu utvoření stabilní vlády.

Podle Klvani by měl Miloš Zeman konečně ukončit celou kauzu kolem Ferdinanda Peroutky. Zeman prý dělá spoustu chyb, jako když výrazně zkreslil projev Winstona Churchilla. „Peroutka neselhal, Peroutka za to, jak psal, šel do koncentráku,“ bránil Klvaňa novináře Peroutku.

Ovčáček souhlasí s tím, že si Ferdinand Peroutka zaslouží naši úctu, považuje však za zásadní seznámit občany s historií. Reakce, které se Ovčáčkovi dostávají, jsou prý „půl na půl“.

Dle Ovčáčka Zeman splňuje bezesporu svou funkci prezidenta. Hradní mluvčí pozdvihuje hlavně krajské výjezdy, kde prezident několik dní stráví s občany a odpovídá jim na jejich otázky.

Klvaňa míní, že Putin využije svých propagandistických útoků během oslav 70 let od ukončení druhé světové války. Nelíbí se mu, že Zeman bude na oslavách s Putinem jednat.

Pokud by byl Miloš Zeman dotázán Vladimirem Putinem v Moskvě na svůj názor na dění na Ukrajině, odpoví prý, „že je třeba dodržovat minskou smlouvu“, řekl Ovčáček, jak by se Zeman vyjádřil, kdyby případně došlo na nečekanou konverzaci ohledně Ukrajiny.

Podle redaktorky Českého rozhlasu označil europoslanec Jan Zahradil Miloše Zemana za provokatéra, který záměrně vytváří situace, které by zajímaly média, a byl by tak na základě toho středem pozornosti.

Klvaňa zkritizoval Zemana za to, že nedávno prohlásil, že neuznává Kosovo, dle Klvani je to nepřípustné, jelikož je to v rozporu se stanoviskem naší vlády.

Klvaňovi se také nelíbí způsob vyjadřování prezidenta k novinářům. Hrubé urážky jsou podle Klvani nepřípustné. „To patří někam na Východ,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…