Kmoníček: Český služební zákon ohrožuje také americké zájmy

05.05.2015 20:22

Znění českého zákona o státní službě může podle ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynka Kmoníčka ohrozit nejen české, ale i americké zahraničněpolitické zájmy. Kmoníček to uvedl v rozhovoru, který poskytl serveru Hlidacipes.org.

Kmoníček: Český služební zákon ohrožuje také americké zájmy
Foto: Radim Panenka
Popisek: Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Hradu

Klíčovým problémem je otázka, zda může velvyslanec ve své funkci působit, i když překročí věk 70 let.

Podle Kmoníčka je nutné zajistit jednotný právní výklad paragrafu zákona o státní službě, který v zásadě říká, že pokud se člověk ke 30. červnu tohoto roku nestane součástí státní služby, tak pracovní poměr se státem musí ukončit do konce června roku 2017. „Otázkou proto je, kdo se stane a kdo se nestane součástí státní správy. Klíčové pak je to, je-li možné, aby se velvyslanec členem státní správy nestal,“ vysvětlil Kmoníček s tím, že na tento problém existují minimálně dva právní výklady.

Co když velvyslanec požádá o to, aby nebyl součástí státní služby?

„Jeden říká, že velvyslanec je vedoucí zaměstnanec a jako takový musí být automaticky takto překlopen bez své vlastní žádosti do státní služby. Jenže co když požádá o pravý opak? Tedy aby nebyl součástí státní služby?“ ptá se Kmoníček a upozorňuje, že z pohledu služebního zákona je velvyslanec sice vedoucí zaměstnanec, ovšem do konkurzu na místo státního tajemníka se velvyslanci hlásit nemohli s poukazem, že nejsou vedoucí zaměstnanci.

„Takže tu máme tři otázky, na nichž se státní orgány musejí sjednotit: Jsou, nebo nejsou velvyslanci vedoucími zaměstnanci? Musejí žádat o státní službu, nebo nemusejí? A co se stane, když požádají o opak?“

Teprve až takový výklad bude, budeme vědět, jak to dopadne s Livií Klausovou, která je velvyslankyní na Slovensku, a s Evou Filipi, která je velvyslankyní v Sýrii. V tomto případě je důležité, že česká ambasáda v syrské metropoli Damašku zastupuje také zájmy USA.

V případě Klausové je situace jednodušší

V případě Klausové je situace jednodušší, protože vyslat nového velvyslance na Slovensko nebude zcela jistě problém, pokud to bude třeba. „V Sýrii ovšem naše ambasáda zastupuje i zájmy USA jako „US protective power“. Poslat nového velvyslance znamená, že bude muset předat pověřovací listinu Bašáru Asadovi. Asad by tedy uděloval agrément velvyslanci, který představuje US protective power. Navíc to bude muset být člověk, který převezme dosti složitá vyjednávání v konzulárních případech nejen za nás, ale i za USA, což je nemožné bez slušné znalosti arabštiny a osobních kontaktů v Sýrii,“ vysvětlil Kmoníček s tím, že zajistit vhodného člověka na post velvyslance v Sýrii bude obtížný úkol. „Sám nevím, jestli bych na něj stačil,“ podotkl Kmoníček.

Jak dodal, vyřešit se tento problém musí do 30. června letošního roku.

Celý text je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…