Knedlo-vepřo-zelo. „Okrádají vás.“ Jednoduchý příklad se zvrhl

29.11.2023 10:15 | Monitoring

Knedlo-vepřo-zelo. Oblíbený český pokrm, na kterém chtěl předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu Čechům vysvětlit jednoduchou věc: Okrádají vás zemědělci a výrobci potravin, ne obchodníci, tedy zejména supermarkety. Jednoduchý výstup se však zvrhl, když zareagovali právě producenti potravin. Jak máme konkurovat dovozu, když máme vyšší náklady? tážou se.

Knedlo-vepřo-zelo. „Okrádají vás.“ Jednoduchý příklad se zvrhl
Foto: TopRecepty.cz
Popisek: Knedlo-vepřo-zelo

„Minulý týden jsem si zase přečetl pár dojemných článků o tom, jací jsou naši agrobaroni chudáci,“ zahájil Tomáš Prouza své tweetování. A tak se rozhodl předložit místo „agroholdingových slz“ fakta.

Čísla, po kterých pátral ve statistikách Českého statistického úřadu, se zaměřují na zisky zemědělců.

Hned na úvod prý potěší milovníky české klasiky vepřo-knedlo-zelo. Cena na pultech obchodů podle něj o půl procenta klesla, i když čeští zemědělci prodávají o dvanáct procent dráže. Děkovat by spotřebitelé měli dovozu.

Dovozu mají být spotřebitelé vděčni i u masa kuřecího. Od začátku letošního roku podle Prouzy zlevnilo o 13 procent, přitom zemědělci maso prodávají za stejnou cenu a zpracovatelé zlevnili jen o nějaká čtyři procenta. Mezi srpnem a zářím zemědělci dokonce zdražili o šest procent, referuje Prouza.

 

 

Jeho pohledu ale oponovala blogerka Gabriela Dlouhá ve skupině České drůbeží: „Výkupní ceny za drůbeží maso dnes vůbec nekopírují zvýšené vstupní náklady. Sektor se tak začíná stávat nekonkurenceschopným. Nejen kvůli drahým krmným směsím a energiím, ale také kvůli nerovným dotačním podmínkám v jednotlivých státech EU. Roli hrají i vysoké standardy welfare a také nepřiměřená administrativní zátěž,“ vysvětlovala.

Prouza ale pokračoval třetím oblíbeným masem, hovězím. To podle jeho čísel od začátku roku zlevnilo o 6 procent, zemědělci a zpracovatelé přitom zlevnili jen zhruba o 1,5 procenta.

Jako kuriozitu si Prouza našel trh s mlékem. Výkupní ceny mlékáren od ledna klesají velmi razantně, ale produkty těchto kombinátů zůstávají prakticky na svém. „Ale zajímavé je, že tohle Agrární komoru netrápí. Asi nemá odvahu kritizovat jednu půlku agroholdingu vůči druhé,“ poznamenal sarkasticky prezident obchodníků.

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí

Vejce, ze kterých vysoká cena udělala symbol odporu proti ministru zemědělství Nekulovi, od začátku roku v obchodech zlevnily o 34 procent. Cena u zemědělců se přitom podle Prouzy téměř nepohnula, takže by zákazníci opět měli být vděční jeho svazu.

Co letos výrazně roste, to je cena brambor. Na pultech zákazníci platí o 23 procent více, ale zemědělci zdražili o plných 44,6 procenta. Navíc, jak dodává, od července už brambory zlevňují.

„Čeští agrobaroni si opravdu servítky neberou. A mají to vymyšlené dobře – v médiích brečí, jak to mají těžké a jak je na ně vláda zlá, když osekává dotace. A pak na jedné straně ždímají malé zemědělce tím, že uměle snižují výkupní ceny, a na druhé ždímají zákazníky,“ pokračuje Tomáš Prouza.

A za příklad si bere ceny pšenice a mouky. Mlýny podle něj prodávají stále za stejnou cenu, i když pšenici od zemědělců vykupují o 32 procent levněji, než v lednu. Zákazníci ušetří dvacet procent, ale to je podle Prouzy díky supermarketům a jejich privátním značkám.

Když to Prouza sečetl a podtrhl, čeští zákazníci by podle něj měli být spokojeni, protože jmenované základní potraviny nakupují levněji, než na začátku roku. „Pokles cen v Česku máme jen díky otevřenému evropskému trhu a rostoucímu podílu privátních značek,“ dodává.

Kdybychom se spoléhali jen na české potravináře, platili bychom podle něj o 15 až 20 procent více, než dnes.

Oslavu unijního trhu ale panu Prouzovi rozporují například čeští ovocnáři. Ti upozorňují na dovoz jablek z Polska, která pěstitelé lifrují na náš trh za ceny dokonce podnákladové, což jim umožňují štědré subvence polského státu.

„Obchodní řetězce proto tlačí české ovocnáře do dodávek za co nejnižší ceny, aby se blížily těm, které nabízí levná zahraniční konkurence. Samotný produkt je takovým obchodováním naprosto znehodnocen,“ protestuje Agrární komora.

Ta má na ceny svůj pohled, který se od pohledu prezidenta českých supermarketů dost zásadně liší. Vidět to bylo i před čtrnácti dny v Otázkách Václava Moravce, kde šéf Agrární komory ČR Jan Doležal vysvětloval, že zemědělci vůbec nemají šanci do výše výkupních cen zasáhnout, a zejména v energeticky náročných provozech se jim nepodařilo ani přiblížit nárůstu nákladů, danému zcela odlišnými účty za energie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Celé to pochází z velkoměstské premisy, z uvažování neznalých,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 29.11.2023 12:01:09
že zemědělci potřebují elektřinu akorát na to, aby si uvařili kafé a vklouzli za světla do gumáků. Zbytek už je nejspíš nepodstatná částka, která cenu na produkci nemůže nijak navýšit. Tak to dopadá, když zemědělce zastupují už léta neznalí ministři, kteří viděli krávu z rychlíku, prase na obrázku a slepici v posteli vedle sebe. Nemají ánunk, jak je moderní zemědělství energeticky náročné ani tušení nemají. S touhle cenou za energie se nedá nejen konkurovat, ale vůbec v základní rovině fungovat. Hloupý Fiala byl sice v návlekách u staršího Jurečky na safari, že se ho nezeptal, jakou má družstvo spotřebu elektřiny a o kolik vylítla cena za poslední dva roky. A zároveň cena vstupů ( krmiva). A kolik to dělá na přepočtený hektar, tunu produkce v mase, či mléku. By čuměl. Dnešní vláda je zhoubou národa

|  19 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…