Koalice Spolu dala Babišovi ultimátum a on ho nesplnil. Co bude dál? Dnes bude jasno

27.04.2021 6:30

Koalice Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09, dnes oznámí své další kroky poté, co premiér Andrej Babiš (ANO) nevyhověl výzvě, aby vláda požádala Sněmovnu o vyslovení důvěry. Koalice před necelými dvěma týdny oznámila, že pokud Babiš výzvě nevyhoví, začne sbírat podpisy pro vyvolání hlasování o nedůvěře.

Koalice Spolu dala Babišovi ultimátum a on ho nesplnil. Co bude dál? Dnes bude jasno
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předsedové tří koaličních stran po podepsání memoranda

Babiš měl podle Spolu požádat o důvěru kvůli tomu, že komunisté vypověděli smlouvu s ANO o toleranci kabinetu. Menšinová vláda ANO a ČSSD tak již nemá zaručenou podporu ani pro klíčová hlasování. Babiš na výzvu reagoval slovy, že k žádosti není důvod. Varoval před destabilizací situace, vládnout chce až do voleb.

Konkurenční opoziční koalice Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) preferuje rozpuštění Sněmovny. Pouhé vyslovení nedůvěry by podle ní předalo moc prezidentovi Miloši Zemanovi, což navíc nepovažují za dobře načasované vzhledem k diplomatické krizi mezi ČR a Ruskem.

Zeman avizoval, že v případě vyslovení nedůvěry by byl pro to, aby do voleb vládl v demisi nynější kabinet. V rozporu s výkladem ústavních právníků současně tvrdí, že nemusí Sněmovnu rozpustit poté, co se na tom shodne 120 poslanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…