Kocourkov v hazardu? Kontroverzní novela loterijního zákona míří do sněmovny

06.06.2014 11:00

Do Poslanecké sněmovny míří k prvnímu čtení návrh novely loterijního zákona z dílny Ministerstva financí. Předkládá jej skupina 56 poslanců, převážně z hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL, a to přesto, že vláda ve svém květnovém usnesení vytkla návrhu řadu nedostatků.

Kocourkov v hazardu? Kontroverzní novela loterijního zákona míří do sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herna, ilustrační foto

Vedle toho, že chybí zpracování hospodářských dopadů novely, je zřejmě nejvýraznější připomínkou chybějící analýza ústavně právních aspektů. Podle vlády by mohlo dojít i k ohrožení práva na spravedlivý proces. Problémy bude navíc mít ČR po případném přijetí novely v předložené podobě pravděpodobně i se Soudním dvorem EU, protože nerespektuje její požadavky na stanovení konzistentních, jasných a transparentních podmínek pro vydávání a odnímání povolení k provozování loterií a podobných her.

Na další možné úskalí nového zákona upozorňuje výkonný ředitel Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů (SPELOS) Petr Vrzáň.

„Je to strašný Kocourkov. Poslanci budou hlasovat o zákonu, který má vytlačit videoloterní terminály a pozavírat herny. Přitom vůbec neřeší hazard na internetu. Právě na internet přitom podle našich zkušeností utíkají nejvíce problémoví hráči, protože zde hrají bez limitů a regulací. Navíc velmi pohodlně a skrytě v pohodlí svého domova. Až se provalí, kolik gamblerů je závislých právě na internetových kasinech, to bude teprve šok. Omezením heren stát nedělá nic jiného, než že přesune většinu hráčů právě na internet,“ řekl Vrzáň pro ParlamentníListy.cz. Podle něj novela nereaguje vůbec na výtky EU, která zadala vládě ČR, aby ihned vyřešila problém hazardu na internetu, který je řešen v naší legislativě velmi netransparentně. „Česká republika si zadělává na další pořádný průšvih u Evropské komise a podle všeho bude muset zaplatit tučnou pokutu. Naši politici si napsali novelu, která má pouze uspokojit hlad aktivistů po likvidaci legálních heren. Ale internet neřeší a pořád jej nechávají v rozporu s evropským právem,“ pokračuje Vrzáň. Jeden z autorů návrhu, náměstek ministra financí Ondřej Závodský, přitom již dříve potvrdil, že si je vědom toho, že tento segment trhu fakticky existuje, jen není legalizován. „Regulace internetového sázení je priorita a jeden z hlavních důvodů, proč přijmout nový loterijní zákon,“ uvedl na jaře v rozhovoru pro server Aktuálně.cz náměstek Závodský.

Návrh se stal i terčem kritiky hnutí Loterie bez hazardu, které zastupuje více než 60.000 lidí, kteří v ČR pracují v loterijním průmyslu. Ti se obávají, že jim navrhovaná regulace vezme práci a hráči se přesunou do ilegálních heren a právě na internet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jm

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…