Kolaps v Německu, problémy v USA. Ceny jdou dolů, banky se strachují

27.02.2024 14:43

Minulý rok na jaře padaly banky kvůli úvěrům, které s navýšením úrokové sazby už nebyly výhodné. Nyní se obavy vracejí, ale tentokrát kvůli tomu, jak klesá cena komerčních nemovitostí. Ceny kanceláří i jiných budov jdou dolů, nahoru ovšem jde počet těch, kdo nejsou schopni jejich cenu splácet. A to nejen v USA, ale i v Německu.

Kolaps v Německu, problémy v USA. Ceny jdou dolů, banky se strachují
Foto: Repro Youtube
Popisek: Budova americké centrální banky ve Washingtonu

Když v USA minulý rok na jaře krachovaly banky, bylo to kvůli ztrátám, které banky utržily na nyní znehodnocených dluhopisech vydaných v době nízkých úroků. Tuto krizi se podařilo překlenout. Nicméně už tehdy experti varovali před tím, jaká je situace na trhu s komerčními nemovitostmi.

A tento problém trvá. Minulý měsíc před ním varoval Mezinárodní měnový fond. „Sektor komerčních nemovitostí byl v posledních letech celosvětově pod silným tlakem, protože se zvýšily úrokové sazby. Ve Spojených státech, kde je největší trh komerčních nemovitostí na světě, se ceny od března 2022, kdy FED začal zvyšovat úrokové sazby, propadly o 11 % a vymazaly tak zisky z předchozích dvou let,“ uvádí a vysvětluje, že vyšší úroky snižují ceny nemovitostí, protože zdražují půjčky na jejich pořízení. Což také snižuje poptávku.

Jak pak informuje server Business Insider, minulý rok přesáhla suma hypoték, u kterých chybí platba 30 dní a více, sumu rezerv, které mají největší americké banky. V roce 2023 se u největších bank skoro ztrojnásobily půjčky po splatnosti na sumu 9,3 miliardy dolarů (217 miliard korun). A v celém bankovním sektoru jsou pak hypotéky za kancelářské budovy, supermarkety, byty a jiné komerční reality, které majitelé nejsou schopni splácet, v hodnotě 24,3 miliard dolarů, což je více než dvojnásobek oproti roku 2022.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49977 lidí
Přitom jen tento rok by mělo být splaceno 900 miliard dolarů, což je 20 % veškerých dluhů za komerční i soukromé nemovitosti. Miliardář Barry Sternlicht dle Business Insideru předpokládá ztráty v hodnotě jednoho bilionu dolarů. Obavy pak panují z toho, jak ztráty dopadnou na banky. Nedávno se investoři odvrátili od New York Community Bank, protože nebyli spokojeni se zisky, které banka vykázala.

Bankovní sektor je provázaný. Obavy z krize v USA zazněly i v Německu. Investoři německých bank byli uklidňováni, že většina dluhů je domácích. To už teď důvod ke klidu není. Podle agentury Bloomberg dochází v Německu k pomalému zhroucení trhu s komerčními nemovitostmi, které ovšem může nabrat na obrátkách s tím, jak velcí majitelé musí nemovitosti prodávat, což zatíží malé a střední věřitele. Někteří vysocí představitelé Evropské centrální banky dle Bloombergu říkají, že se právě na Německo zaměří v rámci zhodnocení rizika plynoucího z komerčních nemovitostí.

Německé banky spolu s francouzskými jsou největšími věřiteli úvěrů za komerční nemovitosti. Ale jen malou část mají klasifikovanou jako „nevydělávající“. Jenže v poslední době se tato část zvětšuje, zatímco v ostatních zemích klesá. Jak ale Bloomberg připomíná, německé banky nepřeceňují nemovitosti zdaleka tak často jako v USA nebo ve Velké Británii, takže se problémy nemusí ukázat déle. A někdy také při splácení mažou prohřešky vůči splátkovému kalendáři.

Regulační orgány už věřitele ponoukaly, aby se připravili na ztráty, zejména tím, že budou tvořit rezervy. Jenže to naráží na účetní pravidla, která mají zajistit, že banky budou řádně platit daně. Podle expertů ale není problém takový jako během finanční krize v roce 2008. Nicméně, rozdíl mezi tím, co jsou kupující ochotni zaplatit, a co prodávající potřebuje, aby mohl splatit dluh, se rozšiřuje. Podle indexu německé bankovní skupiny VDP ceny kanceláří za poslední rok klesly o 10 %. Tento index je přitom založen na uskutečněných transakcích, kterých v poslední době není mnoho. Další výzkumníci, kteří své indexy zakládají na smlouvách, o kterých se právě jedná, zjišťují, že od prvního čtvrtletí roku 2022 spadla tržní cena o 36 % a v některých městech, jako třeba v Mnichově, i o víc. Kvůli zvýšeným úrokovým sazbám tak teď kancelářská budova, která na nájemném vydělá 10 milionů eur ročně (253 mil. Kč), stála jen 227 milionů eur (5,7 miliardy korun), tedy o 200 milionů eur její cena poklesla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tady vidíte jasný důvod agresivity západu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKocum , 27.02.2024 15:04:58
Jsou si vědomi že jedině válka a nové zdroje mohou zachránit padající ekonomiku západu. Proto jsou ochotni obětovat miliardy lidí. Žravost kapitalismu se zvyšuje s velikostí lačnosti.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …