Kolem politologa Robejška vznikla nová iniciativa. Odmítá politickou korektnost a vyzývá politiky, aby chránili rodinu

09.09.2015 12:06

Domněle skončené konflikty ožívají, přibývají nové problémy. Nestabilita v islámském světě, hybridní války, klimatické změny, vysychající zdroje, proudy utečenců. Ačkoliv ve světě nepochybně panuje nepořádek, snaha o stále větší kontrolu a detailnější řízení nepomáhá. Je hrubou chybou vynakládat energii na snahu řídit vše, je na čase začít myslet jinak, říkají zakladatelé Iniciativy 2080, kteří se sdružili kolem politologa a ekonoma Petra Robejška.

Kolem politologa Robejška vznikla nová iniciativa. Odmítá politickou korektnost a vyzývá politiky, aby chránili rodinu
Foto: Repro ČT
Popisek: Politolog a expert na mezinárodní vztahy doc. Petr Robejšek

Zakladatelé iniciativy tvrdí, že pokud chceme objevit a ovlivnit to, co je pro budoucnost skutečně důležité, musíme změnit přístup a zvolit zcela nový pohled na svět. „Chceme-li budoucím generacím předat naši zemi v dobrém stavu, pak potřebujeme nové myšlení. Kde začít? My, signatáři Iniciativy 2080, nabízíme tuto odpověď. Když se pozorně rozhlédneme kolem sebe, zjistíme, že většinu skutečně podstatných událostí způsobí jen malý počet vlivných proměnných. Podle Paretova principu totiž způsobí přibližně 20 procent příčin 80 procent důsledků,“ vysvětlují.

Přiznávají, že je prakticky vyloučené chápat a ovlivňovat vše, co se okolo nás děje. A právě Paretův princip ukazuje, že to není ani nutné, ani účelné, nýbrž že je to dokonce škodlivé.

„Přeskupme proto výdej energie a hledejme těch efektivních 20 procent a důsledně vytěsňujme oněch neefektivních 80 procent našich aktivit,“ vyzývají.

Klíčovou úlohou politiky je ochrana rodiny

Na srdci jim prý leží osud naší země. „Podle našeho názoru se bude o osudu naší země rozhodovat v závislosti na vnímání významu těchto hodnot – rodina, kvalita života, péče o bohatství země, bezpečí a spravedlnost.“ To podle signatářů iniciativy znamená, že podpora a ochrana rodiny jako pospolitosti, ze které mají vzejít děti, je klíčovou úlohou strategicky uvažující politiky.

Nezamlžujme realitu politickou korektností

Autoři iniciativy upozorňují, že lze očekávat, že v brzké budoucnosti bude muset naše země čelit závažným sociálním, ekonomickým a bezpečnostně-politickým výzvám. „To bude vyžadovat tvrdá, odvážná, často nepohodlná, ale promyšlená rozhodnutí. Nemůžeme si proto dovolit zamlžovat realitu politickou korektností, destabilizovat společnost lehkovážnou tolerancí vůči čemukoliv a komukoliv, strpět beztrestnost nezodpovědného chování a podporovat přeceňování konzumu, který zastiňuje důležitější hodnoty,“ píše se ve výzvě.

„Zákon 20/80 je ve své geniální jednoduchosti darem přírody myslícímu člověku. Je svrchovaným zákonem úspěšnosti a ti, kteří jej opomíjí, jsou zpravidla odsouzeni k neúspěchu.“

Iniciativa hledá schopné, vzdělané a angažované lidi

Hledáme 20 procent těch, kteří jsou dost schopní, vzdělaní a angažovaní, aby nabídli svou profesionální zdatnost ve prospěch společnosti a budoucnosti naší země,“ vyzývá Iniciativa 2080.

Jejími autory jsou kromě Robejška například vysokoškolský učitel Miroslav Bělina nebo předseda iniciativy Pro evropské hodnoty Petr Kolář.

Ze známých osobností Iniciativu 2080 podepsali například geolog Václav Cílek, agrární analytik Petr Havel, spisovatel Ondřej Neff nebo ekonom Milan Zelený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…