Kolik stojí bolest pozůstalých, stovky tisíc, nebo miliony? V Německu se vede tvrdý spor

19.07.2015 6:50

Někteří pozůstalí po obětech pádu letadla německé společnosti Germanwings, které havarovalo v březnu ve francouzských Alpách, dnes odmítli odškodné, které jim nabídla Lufthansa. Podle jejich právního zástupce Elmara Giemully je 25 000 eur (asi 675 000 Kč) za smrt blízkého příliš málo. Zřícení stroje se 150 lidmi na palubě podle prozatímních výsledků vyšetřování způsobil úmyslně druhý pilot letadla Andreas Lubitz.

Kolik stojí bolest pozůstalých, stovky tisíc, nebo miliony? V Německu se vede tvrdý spor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dopravní letadlo, ilustrační foto

Rodinné příslušníky obětí leteckého neštěstí chování aerolinek údajně rozčílilo. Výše odškodného je podle nich naprosto nepřiměřená. Požadují přinejmenším 100 000 eur (asi 2,7 milionu) za každou oběť. Giemulla zastupuje podle svých slov 36 rodin z Německa. V důsledku rozdílných právních úprav v jednotlivých zemích původu obětí Lufthansa, mateřská společnost Germanwings, rodinám mimo Německo zatím odškodnění nenabídla.

Kromě paušálního odškodnění ve výši 25 000 eur nabídla letecká společnost všem blízkým rodinným příslušníkům obětí, jako jsou rodiče, děti nebo životní partneři, částku 10 000 eur (asi 270 000 Kč), což právní zástupce rovněž označil za nepřiměřené. Částka by podle něj měla být přinejmenším šestimístná a odškodné by se mělo vztahovat i na širší rodinu, jako jsou sourozenci, prarodiče a vnoučata. Od Lufthansy prý očekává novou nabídku.

Sama společnost se k odmítnutí odškodného zatím nevyjádřila. Jednotlivým rodinám už dříve vyplatila okamžitou pomoc ve výši 50 000 eur (asi 1,4 milionu Kč).

Nehodu z letošního 24. března podle vyšetřovatelů záměrně způsobil druhý pilot Lubitz. Využil prý odchodu kapitána na toaletu, v kokpitu se zamkl a záměrně zahájil klesání, které skončilo nárazem letadla do hor. Všech 150 lidí na palubě spoje z Barcelony do Düsseldorfu zahynulo. Většinou šlo o Němce a Španěly. Sedmadvacetiletý kopilot údajně trpěl psychickými problémy a sebevražednými myšlenkami, které před zaměstnavatelem tajil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…