Komentátor: Češi si idealizují první republiku, protože trvala jen dvacet let

27.10.2014 8:26

U příležitosti zítřejšího výročí vzniku samostatného Československa se v pondělní MF Dnes zamýšlí publicista Luděk Navara nad tím, proč mají Češi tak laskavý přístup k první republice. Proč se o ní ostošest točí filmy, seriály, proč detektivky se odehrávají právě v téhle meziválečné době.

Komentátor: Češi si idealizují první republiku, protože trvala jen dvacet let
Foto: wikipedia
Popisek: Demonstrace na Václavském náměstí 28. 10. 1918.

Něco takového považuje za zvláštní. „Evropa tehdy nezažívala zrovna dobré časy: Nové státy se mezi sebou handrkovaly, ty staronové, jako Rakousko a Německo, se potácely nad propastí,“ píše a přichází s myšlenkou, že klíč k pochopení mimořádně laskavého přístupu není jen v tom, že tehdy Češi konečně získali svůj stát, ale právě v tom, že sláva první republiky skončila tak brzy.

V první republice nestihly ideály vyčpět

Navara se domnívá, že to, že Češi považují čas první republiky za „svou krásnou dobu“, je možná v tom, že do první republiky nepatřila nepěkná léta, kdy ideály, na kterých ta malá země vznikla, stihly vyčpět a hrdinové se rozplynout ve všednodennosti.

„Právě v tom, že ideály byly zadupány zvenčí, místo abychom je prošustrovali sami (zdá se, že to docela dobře umíme), právě v tom je možná jeden z důvodů laskavého pohledu na naši krásnou první republiku,“ píše Navara.

První republika byla obdobím hrdosti a svébytnosti

Připomíná také, že první republika byla obdobím hrdosti, odvahy, svébytnosti a osobitosti. A všechna další období už byla jen obdobími závislosti na mocných - na Východě, nebo na Západě.

Pokud nás výročí 28. října může letos k něčemu inspirovat, tak k zamyšlení nad tím, co by bylo, kdyby první republika přežila ne dvacet, ale pětadvacet let. „Byl by to podobný konec svobodného (ale současně v závěru i rozpačitého) čtvrtstoletí jako ten, který nyní zažíváme?“ pokládá si Navara řečnickou otázku.

Když se něco dělá poprvé, měli bychom si na tom dát záležet

Závěrem poukazuje na to, že jsme nikdy v posledních stoletích neměli šanci budovat a upevňovat svou zemi tak dlouho jako dnes, a současně opečovávat si tradice, uctívat hrdiny a budovat pomníky v dobrém slova smyslu s vírou, že je za rok nikdo nestrhne. „Člověk by řekl, že když se něco dělá poprvé, že si na tom dá záležet,“ uzavřel Navara své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…