Komentátor: Hlavním českým politickým tělesem je Parlament, ne prezident

06.07.2013 21:40

Jan Zedník, jenž působí v Evropském parlamentu, uveřejnil na serveru Pravý břeh.cz úvahu, ve které naznačuje, jak prezident ohrožuje stabilitu demokracie v Česku. Proč si to myslí? Protože odmítá respektovat deklarovanou většinu 101 poslanců, kteří jsou připraveni podpořit vládu v čele s Miroslavou Němcovou (ODS). Tato většina se přitom opírá o výsledky řádných voleb z roku 2010. Prezident Zeman si zřejmě myslí, že voliči, kteří ho volili v roce 2013, jsou něco víc.

Komentátor: Hlavním českým politickým tělesem je Parlament, ne prezident
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Osvětimanech

„Zeman poněkud arogantně vzkazuje voličům, kteří dali oněm 101 poslancům své hlasy, že projev jejich svobodné vůle učiněný za plentou hlasovacích místností je pro něj méně důležitý než projev jeho voličů z historicky první přímé prezidentské volby. Protože nyní je tu přece on, kdo má právo o složení české vlády rozhodovat, nikoli obyčejný volič z parlamentních voleb,“ píše Zedník.

Zeman jasně řekl, že nebude nadstranickým prezidentem

Připomíná také, že již v prezidentské kampani dal Zeman jasně najevo, že rozhodně nebude nadstranickým prezidentem sjednocujícím společnost. Celou kampaní prošel s heslem „Stop této vládě“, přičemž měl na mysli vládu končícího premiéra Petra Nečase (ODS).

Hlavním českým politickým tělesem je však Parlament, nikoli prezident, byť přímo zvolený, „Naše Ústava byla koncipována pro parlamentní model demokracie s prezidentem, který pouze pro potvrzení symboliky a podtržení významu premiérské funkce má v pravomoci jeho jmenování,“ poznamenává autor.

V parlamentním systému lze podle autora předpokládat, že prezident bude respektovat složení sněmovny a tomu přizpůsobí své politické kroky. Explicitně to v Ústavě uvedeno není, ale podle Zedníka to není na překážku. Pokud chceme dát do rukou prezidentovi více moci, mohou s tímto nápadem přijít politické strany. Jestliže uspějí ve volbách, mohou následně ústavní většinou v Poslanecké sněmovně a Senátu potřebnou změnu základního zákona státu provést. Dokud se tak nestane, rozhodující váha zůstává Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …