Komentátor: Kdyby o lídrovi Ukrajiny rozhodovali Putin a Západ, možná by vybrali právě Porošenka

09.06.2014 12:06

Nepokoji zmítaná Ukrajina má legitimního prezidenta. Komentátor Lidových novin Zbyněk Petráček si klade otázku, jak se svou legitimitou Petro Porošenko naloží a nakolik ji uzná Rusko. Podle něj do jasné podoby budoucí Ukrajiny promluví i otázka ceny plynu.

Komentátor: Kdyby o lídrovi Ukrajiny rozhodovali Putin a Západ, možná by vybrali právě Porošenka
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

„Lze spekulovat, že kdyby o osudu Ukrajiny rozhodoval Putin při jednání s mocnostmi Západu, jako lídr pro Kyjev by z toho vyšel právě někdo takový jako Porošenko, ne-li on sám,“ píše Petráček. Prý i proto, že oligarcha Porošenko není ideově kovaný politický lídr. V jeho prospěch podle komentátora mluví i to, že uznává potřebu Ukrajiny dohodnout se se Západem i s Ruskem.

Porošenko se s Putinem prý shodují na tom, že je třeba zastavit boje na východě Ukrajiny. „Jeho vstřícnost jde tak daleko, že nabízí povstalcům amnestii. Ale pozor: Až když složí zbraně,“ píše Zbyněk Petráček v LN. Amnestii tak podle komentátora nabízí jako velkorysé gesto vítěze, ne jako gesto pod palbou.

Kde je hranice mezi odmítanou federalizací a nabízenou decentralizací?

V komentáři s názvem „Porošenko a co dál" Petráček upozorňuje, že nový ukrajinský prezident nadále trvá na legitimitě vlády v Kyjevě i Krymu jako nedělitelné součásti Ukrajiny. Mlhavější je to prý s jeho vztahem k Rusům na východě. „Porošenko odmítá federalizaci, ale zároveň vyráží do Doněcku s nabídkou míru, používání ruštiny a decentralizace moci. Kde je hranice mezi nepřijatelnou federalizací a nabízenou decentralizací? To samozřejmě neřekne,“ píše Petráček a zdůrazňuje ještě další dimenzi sporu s Ruskem. „Ale možná se to dozvíme ve chvíli, až přijde řeč na cenu plynu při jednání s Gazpromem,“ uzavírá Zbyněk Petráček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…