Komentátor Šídlo šije do Mládka: Dělá ze sebe servilního šaška

29.08.2013 7:59

Sociální demokrat Jan Mládek hovořil v rádiu „Hlas Ruska“ o „slovanské federaci“ Sovětském svazu, jehož rozpad – stejně jako Československa a Jugoslávie – si vždy přála rakouská konzervativní šlechta, z níž vzešel Karel Schwarzenberg. A právě tento výrok přiměl Jindřicha Šídla k napsání komentáře do Hospodářských novin. Domnívá se, že podobnými výroky ze sebe Mládek, ale i ze země, kterou hodlá reprezentovat, dělá servilního šaška.

Komentátor Šídlo šije do Mládka: Dělá ze sebe servilního šaška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD

Stínový ministr financí Jan Mládek podle komentátora patří mezi nejpragmatičtější sociální demokraty, který vždy ví, k jakému publiku hovoří. Šídlo píše: „Těžko říct, co je trapnější: Jestli to, že třiapadesátiletý muž s ambicemi na jeden z nejdůležitějších vládních postů neví, co to aspoň zhruba byl Sovětský svaz, nebo jestli to ví velmi dobře (v což vzhledem k jeho někdejšímu členství v KSČ spíše věříme), a je přesto ochoten takovou věc vyřknout nahlas.“

Podle Šídla by byl prý Mládek schopen pronést ve Vídni projev, zkráceně řečeno, o úspěšném rakouském modelu včetně zdůraznění dějin, tradic země i šlechty. A v tom je podle komentátora problém. „Pokud Mládek přesně ví, ke komu mluví, proč ze sebe, ale taky ze země, kterou hodlá reprezentovat, dělá servilního šaška?“ ptá se Šídlo v HN.

Mládek prý reprezentuje zcela legitimní názor, že Česko musí mít s Ruskem maximálně dobré vztahy, protože zájmy nemalé části českého byznysu leží na východě. „Jenže je rozdíl mít zájem na korektních vztazích s Moskvou, pokud věříme, že se stejně `slušně` hodlá Moskva chovat i k nám, a ochotou už předem poslušně lehnout na záda v rozhlasovém interview, když nejsme vystaveni žádnému skutečnému tlaku,“ píše Šídlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…