Komentátor odhalil důvody neúspěchu zelených: Češi myslí jen na auto a dovolenou

28.01.2014 12:06

Na víkendovém sjezdu zelených dumal předseda strany Ondřej Liška nad tím, proč se straně nedaří proniknout natrvalo do skupiny stran, postupujících do sněmovny. Podle něj žijí zelení v „ekologickém ghettu“, kam je vyhnala nepřízeň hegemonů mediální komunikace, v čele s prezidenty Klausem a Zemanem.

Komentátor odhalil důvody neúspěchu zelených: Češi myslí jen na auto a dovolenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Redaktor Hospodářských novin Petr Fischer však s Liškou polemizuje. Podle něj není problém s politiky, ale s veřejností, která je k zeleným tématům lhostejná. Zelení to prý odmítají pochopit a myslí si, že jsou v Německu, kde je ekologie běžnou součástí společenského uvažování. Jenže to se u nás pořád neděje.

Podle komentátora Fischera v české veřejnosti stále převládá názor, že na zelenou politiku ještě nejsme dost bohatí. Tomu nasvědčuje i to, že v Praze, která se ekonomickým ukazatelům zbytku země vymyká, by se Liškova strana dostala do sněmovny od roku 2006 pokaždé a s přehledem.

Ve skutečnosti je však podle něj popularita zelených v Praze dána něčím jiným. Praha totiž prý není jen bohatá, ale také se od zbytku země liší svým globálním uvažováním. A v něm ekologická témata mají své místo, jak ukazuje i úspěšné a otevřené Německo.

Jenže zbytek republiky podle komentátora Hospodářských novin stále o bohatství uvažuje jen v kategorii „DAD“ - dům, auto, dovolená. To je hlavní překážka úspěchu zelených, nikoliv chudoba naší země. „Už dávno jsme dost bohatí na to, aby nejen náš hlas, ale i naše oči mohly být zelené,“ uzavírá komentátor Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ať zvolíte do Bruselu kohokoliv, neovlivní nic. Hoffman vidí slib, na který volič čeká

18:29 Ať zvolíte do Bruselu kohokoliv, neovlivní nic. Hoffman vidí slib, na který volič čeká

POHLED IVANA HOFFMANA Máme před volbami, tedy čas úderných hesel po nárožích a billboardech. Ivan Ho…