Komentátor píše o ještě temnější budoucnosti Ruska. Pocítíme to prý i my

22.12.2014 15:48

Vedoucí ekonomické rubriky Lidových novin Jan Žižka v komentáři uveřejněném na serveru Česká pozice vyjadřuje názor, že ruská ekonomika narazila na meze svého růstu a teď padá. Kdo si snad myslí, že je to jen zlý sen, bude velmi zklamán, až se "probudí". Rostou ceny v obchodech a pro ruské firmy je složité splácet zahraniční dluhy. Rusko ohrožují nízké ceny ropy i sankce. A jen těžko najde cestu ven. Zabolí to i Česko.

Komentátor píše o ještě temnější budoucnosti Ruska. Pocítíme to prý i my
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Guvernérka Ruské centrální banky Elvira Naibullinová doporučila Rusku, aby se více uzavřelo do sebe, aby se hledaly vlastní zdroje peněz i rozvoje podniků. Je přesvědčena, že ruští občané by měli rublu věřit a ukládat si na účty především v rublech. Jan Žižka má však za to, že tento postup Rusko nespasí.

Zabolí to i Česko

"Není to poprvé, co zaznívá volání po silnější adaptaci Ruska na nové podmínky. Jenže zcela soběstačné Rusko zůstává do značné míry chimérou. Země je dnes totiž mnohem více propojena se světovou ekonomikou než za sovětských časů, ruské společnosti získávají financování na mezinárodních trzích. Proto se ukázaly velmi účinné ty západní sankce, které zakázaly financování ruských bank a některých firem včetně velkých energetik," poznamenává.

Ztíženým přístupem k finančním zdrojům trpí podle autora v Rusku i miliardář Petr Kellner, jehož Home Credit za tři čtvrtletí letošního roku prodělal 1,85 miliardy korun. Problémy mají i české banky, které půjčily do Ruska peníze. Propad rublu se navíc odrazí v menší ochotě uzavírat kontrakty s ruskými partnery, což se dotkne i naší země. Hrozí, že v příštím roce nebudou uzavřeny dohody o exportu do Ruska až ve výši 17,7 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…