Komentátorka vytáhla alarmující studii: Jak německé nemocnice získávají peníze

25.01.2014 11:55

Němečtí lékaři zbytečnými operacemi získávají peníze pro své nemocnice. Komentátorka MF Dnes Martina Riebauerová nás zve na návštěvu do sousedního Německa a upozorňuje na alarmující informace. Ukazuje tak druhou stranu mince získávání prostředků pro fungování nemocnic a naznačuje, že se to Česku nemusí vyhýbat. Jenže na vše doplácejí pacienti.

Komentátorka vytáhla alarmující studii: Jak německé nemocnice získávají peníze
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok

Českému zdravotnictví na mnohých místech chybí peníze a komentátorka MF Dnes se poohlédla k sousedům do Německa, jestli je je to skutečně tak, jak si mnohdy myslíme, a sice, že jsou bohatší, “že oni mají hodně, my máme málo“.

Podle zjištění Martiny Riebauerové uvádí studie velké německé pojišťovny AOK překvapivá data, která nás podle komentátorky usadí na zem. „Téměř 19 tisíc pacientů v Německu přijde každý rok o život kvůli chybám lékařů nebo nemocnic,“ uvádí s tím, že je to prý pětkrát více, než si vyžádají autonehody.

Jak je možné, že toto číslo je tak vysoké? „Důvodem jsou špatně předepsané léky, špatná hygiena, ale – a teď pozor – také snaha získat peníze zbytečnými operacemi. A proč se dělají zbytečné operace? Protože německé nemocnice akutně potřebují peníze – polovina z nich je ve ztrátě. A protože nejvíce peněz nesou chirurgické zákroky, během šesti let jich přibylo o čtvrtinu. A to pak vede ke spěchu a také k chybám,“ vysvětluje závěry studie Riebauerová z MF Dnes.

Zároveň nás komentátorka varuje, abychom si nedělali iluze, že k něčemu podobnému u nás dojít nemůže nebo že se něco takového neděje. To je podle autorky komentáře druhá strana mince. „ Někde peníze opravdu chybějí (například na zajištění důstojné péče v LDN), jinde se sypou a různými dírami utíkají,“ konstatuje.

Svůj komentář nazvala Martina Riebauerová „Kéž by byl nový ministr zdravotnictví čert“ a v závěru jejího textu se dozvíme, že by to bylo třeba proto, aby se v tom všem vyznal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…