Komunisté začínají úřadovat. V Ústeckém kraji obnoví záchytky

15.12.2012 20:57

S agresivními opilci se musí často místo záchytek potýkat nemocniční personál v nemocnicích. To chce ale změnit v Ústeckém kraji vítězná KSČM, která chce obnovit zrušené protialkoholní stanice, které byly zrušené z důvodu nedostatku peněz.

Komunisté začínají úřadovat. V Ústeckém kraji obnoví záchytky
Foto: KSČM
Popisek: KSČM pro krajské volby

Mluvčí kraje Magdalena Hanáčková řekla, že o tématu už se v novém vedení kraje jednalo. Radním pro zdravotnictví a zároveň náměstkem hejtmana je komunista Stanislav Rybák. "Na tomto záměru je shoda i s předsedou zdravotního a sociálního výboru Pavlem Csonkou (ČSSD), tudíž se dá předpokládat, že to bude jedna z aktivit příštího roku," řekla Hanáčková. Absence záchytných stanic v kraji se většinou řeší dvěma způsoby, buď městští strážníci či policisté odvezou podnapilého člověka domů nebo do nemocnice.

"Pokud je člověk pod vlivem alkoholu, je schopen chůze a nemá jiný zdravotní problém či jakoukoli pomoc od strážníků odmítne, strážníci dohlédnou na jeho odchod do místa bydliště, případně kontaktují někoho z jeho známých nebo příbuzných," řekl zástupce ředitele městské policie v Děčíně Tomáš Pavlík. Pokud ale opilec nereaguje nebo má nějaké zdravotní komplikace, skončí většinou v nemocnici.

Agresivním opilcům musí čelit v nemocnicích

"Městská policie nemá jiné řešení, než opilce a závadové osoby umístit v nemocnici, kde jsou mnohdy k personálu agresivní, dělají nepořádek a narušují řád ostatních pacientů," popsala mluvčí mostecké městské policie Ilona Kozlová. Vedení kraje v čele s ODS chtělo v roce 2003 vybudovat záchytky v ústecké Masarykově nemocnici a v mostecké nemocnici. Celkem měly mít tyto stanice 17 lůžek, v Ústí nad Labem mělo být šest lůžek pro muže, čtyři pro ženy a dvě lůžka s klecí, v mostecké nemocnici pět lůžek.

Jejich vybudování mělo stát mezi 222 až 224 milionů korun a jejich provoz by ročně přišel krajskou pokladnu na dalších 12 milionů korun. Později od tohoto záměru ale krajští radní ustoupili. O zřízení vlastní protialkoholní záchytné stanice v 2002 uvažovali také v Děčíně, finančně podílet se na ní měli i hostinští. I z tohoto záměru ale nakonec sešlo. Protialkoholní záchytné stanice jsou českým vynálezem, první zřídil psychiatr Jaroslav Skála v pražské nemocnici U Apolináře. Za loňský rok 17 těchto institucí v jiných krajích Česka přijalo 28.365 lidí kvůli nadměrné opilosti nebo požití nelegálních drog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…