Konečná: Ano, členství v NATO stále nepovažuji za výhodné

23.03.2022 12:53

Šéfka komunistů Kateřina Konečná zodpověděla na stránkách ParlamentníchListů.cz několik dotazů čtenářů. Zajímalo je nejen, zda si europoslankyně Konečná v kontextu současných událostí stále myslí, že členství ČR v NATO a EU nepřináší nic pozitivního, nebo to, proč strana vyslala do prezidentského klání o Hrad právě Josefa Skálu. A nejen to.

Konečná: Ano, členství v NATO stále nepovažuji za výhodné
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Jeden ze čtenářů se komunistické europoslankyně ptá, zda si stále myslí, že nám členství v EU a NATO stále nic pozitivního nepřináší, a že bychom z nich měli vystoupit. „Hlavně EU mě v poslední době štvala, ale není pro nás členství v těchto institucích zárukou, že nedopadneme jako Ukrajina, která zůstává ve válce osamocena?“ ptá se čtenář u jednotlivých profilů politiků na serveru ParlamentníListy.cz. Konečná má stále neměnný názor. „Ano, stále si myslím, že pro evropskou bezpečnost není členství v NATO výhodné. Naši kolektivní obranu můžeme organizovat i jinak, než spojenectvím s paktem NATO,“ odpověděla s tím, že i evropskou spolupráci je podle ní možné stavět jinak, než na unii, jejímž základem je koncept dominantních a podřízených ekonomik. „Nemyslím si, že by cokoli z toho evropskou bezpečnost nebo konkurenceschopnost oslabilo, spíše naopak,“ pokračuje.

Dalšího dotaz se pak týkal toho, proč se komunistická strana rozhodla nominovat za kandidáta na Hrad bývalého místopředsedu KSČM Josefa Skálu. „Chápu, že jste jako strana na sebe chtěli upoutat pozornost, ale fakt myslíte, že Skála má nějakou šanci?“ diví se výběru čtenář a pokračuje, že strana spíše na prezidenta nenominovala někoho, kdo dokáže oslovit širší veřejnost než jen radikální komunisty. Těch už je podle dotazujícího s ohledem na poslední výsledky voleb málo. Konečná čtenářovi vysvětlila, že na Hrad Skálu posílají nejen kvůli jeho kvalitní vzdělanosti a polické vyzrálosti, ale hlavně proto, že je schopen reprezentovat socialistické a vlastenecké názory, které jsou pro komunistickou stranu zásadní. „Samozřejmě že bychom mohli postavit kandidáta mírného pokroku v mezích zákona, pro nás je ale důležitější, že nás bude reprezentovat člověk pevný jako Skála, který nebude v diskusích slevovat z  toho, za čím si stojíme, jenom aby si nahnal politické body,“ vysvětlila.

Došlo také na ožehavé téma policejního vyšetřování komunisty a bývalého poslance Zdeňka Ondráčka, který na sítích projevil obdiv ruskému prezidentovi Putinovi. „Paní předsedkyně, vy válku na Ukrajině, kterou nesmyslně rozpoutal Putin, odsuzujete. Ale je to postoj celé KSČM? Co říkáte třeba na slova Ondráčka, kvůli kterým ho vyšetřuje policie? Budete to nějak řešit?“ zajímá dalšího z diskutujících.

Konečná hned v úvodu své odpovědi připomíná, že KSČM je demokratickou stranou. „Na rozdíl od Ministerstva vnitra nemáme oddělení pravdy ani cenzora, který by sledoval více než 25 tisíc členů a vše, co píšou na své facebookové profily,“ rýpla si s tím, že postoj KSČM v rámci války na Ukrajině je stále jasný a odkázala k usnesení strany. To vojenský útok Ruska na Ukrajině odsuzuje a vybízí k řešení situace mírovou cestou. Slova Zdeňka Ondráčka pak považuje za jeho vlastní vyjádření.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…