Konopí je lék. Možná i tato věta zazní ve sněmovně

09.05.2012 23:34

Umožnit některým nemocným užívat konopí jako lék tak, aby při tom neporušovali zákon. To je cíl normy, kterou mají na stole poslanci. Marihuana pomáhá zmírnit příznaky například při rakovině, roztroušené skleróze nebo Parkinsonově chorobě. Pěstování doma bude ovšem zakázané i dál. Konopí se bude buď dovážet ze zahraničí, nebo pěstovat pod dohledem státu.

Konopí je lék. Možná i tato věta zazní ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Pokud by se konopí dováželo, jednalo by se o marihuanu z Holandska. Zda se bude dovážet, nebo pod státním dohledem vyrábět, však zatím není jisté. Záleží především na tom, která varianta bude levnější.

„Jsem rád, že se k marihuaně už konečně přistupuje jako k léčivu,“ říká v Událostech, komentářích předseda výkonného výboru občanského sdružení Legalizace.cz Robert Veverka. Přesto má k zákonu výhrady.

Pacienti si budou pěstovat konopí i nadále. To legální pro ně bude prý drahé

„Čeho chceme docílit, je, že konopí by mohlo být pěstováno pacienty. V případě, že konopí nebude hrazeno pojišťovnami, nebude mít většina pacientů možnost na konopí dosáhnout. Zatím zákon vypadá jako zajímavý farmaceutický segment trhu, ne jako pomoc nemocným,“ obává se Veverka.

Podle něj jednoduše nemocní lidé dají přednost pěstování si konopí vlastními silami. Kupované konopí pro ně bude drahé.

Marihuana není nevinná rostlina, stát nad ní musí mít kontrolu, vysvětluje lékař

Další host pořadu, šéf expertního týmu, děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Zima vysvětluje, že stát prostě potřebuje garanci, aby nedocházelo ke zneužití. „Pacient bude dostávat předpis. Tím bude chráněn od sankcí,“ vysvětluje jednoduchou matematiku Tomáš Zima.

Podle děkana 1. Lekářeské fakulty UK ČR patří k zemím, kde se marihuana nejvíce zneužívá. „Druhé Španělsko je za námi o deset procent pozadu. Marihuana není nevinná rostlina,“ upozorňuje šéf expertního týmu Tomáš Zima.

Podle něj bude rozhodující v dalších krocích v postupování v oblasti licence k léčení konopím kvalita, složení, cenová nabídka a zabezpečení. „To budou kritéria pro licencované producenty. Těch producentů musí být víc, aby existovala nějaká konkurence. V současnosti je velká šedá zóna mezi pacienty a těmi, co konopí zneužívají,“ uzavírá Tomáš Zima.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…