Konvičkovci překvapují: Ano, přijměme uprchlíky. Ale...

07.07.2015 8:35

Občanská iniciativa Islám v ČR nechceme, jejímž představitelem je Martin Konvička, ve svém otevřeném dopise vládě a neziskovým humanitárním a lidskoprávním organizacím vyzývá k pomoci nemuslimským menšinám perzekvovaným Islámským státem. Bohuslava Sobotku, Lubomíra Zaorálka i Milana Chovance překvapivě vyzývá k přijetí křesťanských uprchlíků.

Konvičkovci překvapují: Ano, přijměme uprchlíky. Ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Konvička

Podle iniciativy totiž není ve vládním plánu o přijímání imigrantů ani slovo o přijetí křesťanských uprchlíků. Pomoc této skupině slíbilo Slovensko i Polsko. „Do středy máme čas – žádejte vládu, když už tedy chce přijímat, tak o striktní přijímání ohrožených rodin nemuslimů (ať už křesťanů, jezídů nebo ateistů), stejně jako katoličtí biskupové žádají o přijetí rodin křesťanských běženců,“ uvádí iniciativa.

„Jako občanská iniciativa, sdružující na sociálních sítích přes 70 000 členů, jsme hluboce otřeseni situací křesťanských a dalších nemuslimských menšin v Sýrii a Iráku ponechaných světovým společenstvím napospas sektářským bojům sunnitských a šíitských muslimů. Zatímco západní svět řeší propalestinské demonstrace, křesťanské a nemuslimské menšiny v Sýrii a Iráku trpí ze stran islámských džihádistů útlakem, který lze bez přehánění označit za genocidu,“ píší v dopise.

„Důrazně vyzýváme k tomu, aby ČR přijala uprchlíky výlučně z řad tamních křesťanských popř. dalších nemuslimských menšin. Tito lidé nemají kvůli svému vyznání téměř žádnou životní perspektivu v okolních islámských státech regionu. Vzhledem k možnostem a kapacitám ČR je zřejmé, že lze v ČR přijmout jen malou část uprchlíků. Je proto nanejvýš vhodné, v rámci těchto omezených kapacit, pomoci právě výše zmiňovaným nejvíce pronásledovaným skupinám," dodávají. 

Otevřený dopis občanské iniciativy IVČRN – výzva k pomoci nemuslimským menšinám perzekvovaným Islámským státem – kompletní znění

V Praze dne 6. 7. 2015

NALÉHAVÁ AKCE PRO VŠECHNY! Ve středu bude mít vláda hotový plán přijímání imigrantů. Podle vyjádření ministra Chovance plánuje bezpečnostní prověrky azylantů, nezaznělo však nic o cíleném přijímání pronásledovaných nemuslimů jako to udělají Slovensko a Polsko. Do středy máme čas - žádejte vládu, když už tedy chce přijímat, tak o striktní přijímání ohrožených rodin nemuslimů (ať už křesťanů, jezídů nebo ateistů), stejně jako katoličtí biskupové žádají o příjetí rodin křesťanských běženců. Podívejte se sami - od loňska (to nás bylo jen 70.000) žádáme vládu o to samé. Její strach z politické korektnosti a multikulti mafie je silný. Pište slušně, ale nekompromisně.

Ministerstvo vnitra: posta@mvcr.cz
Ministerstvo zahraničí: epodatelna@mzv.cz
Úřad vlády: posta@vlada.cz

Premiér B. Sobotka: sobotka@psp.cz
Ministr vnitra Chovanec: Chovanecm@psp.cz
Asistentka ministra vnitra: janovskaj@psp.cz
Ministr zahraničí L. Zaorálek: zaoralek@psp.cz

Odkaz pro sdílení na webu: http://www.ivcrn.cz/nalehava-akce-pro-vsechny/

V Praze dne 11. 8. 2014

Na vědomí: Kancelář Prezidenta republiky, Vláda ČR, Ministerstvo vnitra, Ministerstvo

zahraničí, Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, Člověk v tísni, ADRA,

UNHCR, Český červený kříž, Amnesty International, Multikulturní centrum Praha,

Organizace pro pomoc uprchlíkům, zástupci médií.

Otevřený dopis občanské iniciativy IVČRN - výzva k pomoci nemuslimským menšinám perzekuovaným Islámským státem.

 Obracíme se tímto otevřeným dopisem na Vládu ČR a též na neziskové humanitární a lidskoprávní organizace působící v ČR s výzvou k poskytnutí pomoci křesťanským a dalším pronásledovaným menšinám, zejména v Sýrii a Iráku. Jako občanská iniciativa, sdružující na sociálních sítích přes 70 000 členů, jsme hluboce otřeseni situací křesťanských a dalších nemuslimských menšin v Sýrii a Iráku, ponechaných světovým společenstvím napospas sektářským bojům sunnitských a šiítských muslimů. Zatímco západní svět řeší propalestinské demonstrace, křesťanské a nemuslimské menšiny v Sýrii a Iráku trpí ze stran islámských džihádistů útlakem, který lze bez přehánění označit za genocidu. Tito lidé jsou vyháněni z domovů, pod pohrůžkou smrti nuceni ke konverzi na islám, nuceni platit „otrockou daň“ nebo jsou přímo mučeni a vražděni, případně umírají na útěku.

Vyzýváme proto, aby:

  1. Vláda ČR zaujala jasný postoj odsuzující násilí a útlak nemuslimských skupin obyvatelstva na Blízkém Východě.

  2. ČR skrze své orgány a zástupce v mezinárodních a lidskoprávních organizacích důrazně apelovala na mezinárodní společenství ve věci pomoci křesťanským a dalším utlačovaným nemuslimským menšinám na Blízkém východě, a to všemi dostupnými prostředky. 

  3. ČR poskytla humanitární pomoc přímo cílenou na bezprostředně ohrožené křesťanské a další nemuslimské menšiny v regionu.

  4. ČR přijala uprchlíky z řad křesťanských, popřípadě dalších nemuslimských menšin ze Sýrie a Iráku v rozsahu azylových a obecně ekonomických kapacit a možností ČR.

  5. Dále vyzýváme Vládu ČR, aby obdobně apelovala na mezinárodním fóru ve věci pomoci ateistům a exmuslimům pronásledovaným v islámských zemích, a aby vypracovala a realizovala dlouhodobý program pomoci a udělování azylu těmto osobám.

Rozhodně nezpochybňujeme utrpení veškerého obyvatelstva v Sýrii a Iráku, včetně samotných muslimů, přesto však důrazně vyzýváme k tomu, aby ČR přijala uprchlíky výlučně z řad tamních křesťanských popř. dalších nemuslimských menšin.Tito lidé nemají kvůli svému vyznání téměř žádnou životní perspektivu v okolních islámských státech regionu. Vzhledem k možnostem a kapacitám ČR je zřejmé, že lze v ČR přijmout jen malou část uprchlíků. Je proto nanejvýš vhodné, v rámci těchto omezených kapacit, pomoci právě výše zmiňovaným nejvíce pronásledovaným skupinám.

Po praktické stránce jsou blízkovýchodní křesťané dobře identifikovatelní jako cíloví klienti v rámci procedur programu přijímání uprchlíků. V neposlední řadě přijetí uprchlíků z řad blízkovýchodních křesťanů zakládá, v souladu se zkušenostmi ze zahraničí, předpoklad úspěšné integrace a naopak umožní vyhnout se společenským bouřím, které stále více akcelerují u našich západních sousedů v důsledku chybných imigračních politik. Jsme si vědomi, že celospolečenské klima v ČR není obecně nakloněno přijímání uprchlíků. Naše sdružení má možnost efektivně a pozitivně působit na širší veřejnost v otázce náhledu na poskytnutí azylu výše zmiňovaným skupinám uprchlíků. Zároveň však považujeme za korektní upozornit, že v případě kroků Vlády ČR směřujících k udělování azylu plošně na základě přerozdělovacích kvót EU, bude naše sdružení v této věci postupovat zcela opačně a v souladu se svým názvem.

Za Občanskou iniciativu „Islám v České republice nechceme“

Pavlína Bitarová

Ing. Jiří Barták

Doc. Martin Konvička, PhD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…