Koronavirus: Z WHO přišlo varování. A Izraelci zatím finišují s vakcínou

27.02.2020 21:32

„Epidemie koronavirové nemoci Covid-19 má pandemický charakter,“ varuje předseda Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus s tím, že žádný stát světa by neměl nákazu podceňovat. Izraelci slibují, že vakcína proti koronaviru bude do několika týdnů, informuje server Novinky.cz.

Koronavirus: Z WHO přišlo varování. A Izraelci zatím finišují s vakcínou
Foto: Repro Twitter @Frolencewalters
Popisek: Ochranná opatření v Číně v souvislosti s výskytem koronaviru

Podle šéfa WHO by žádná země neměla předpokládat, že se u ní neobjeví případy nákazy. „To by byla fatální chyba,“ zdůraznil.

V mnoha rozvinutých zemích podle něj můžeme čekat překvapení. Poukázal na případ Itálie, která je se sedmnácti oběťmi a 650 nakaženými nejvíce postiženou evropskou zemí: „Dokonce bych řekl, že když vezmete Itálii, člena G7, tak to bylo velké překvapení,“ uvedl.

Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že se epidemie v Íránu, který má s 26 mrtvými nejvíc obětí po Číně, Itálii a Jižní Koreji, dostala do rozhodujícího okamžiku. Stále je podle něj čas zasáhnout. „Není čas na obavy. Teď je čas podniknout kroky v zájmu zamezení infekce a záchrany životů,“ vyzval.

Brzy by podle izraelských badatelů mohla být na světě očkovací vakcína proti novému koronaviru, s jejímž vývojem se dostávají do finále. „Ve světě je velká poptávka po vývoji vakcíny proti koronaviru u lidí, takže pracujeme na tom, abychom uspíšili proces vývoje a dostali se k účinné vakcíně proti viru vyvolávajícímu Covid-19 během osmi až deseti týdnů a přešli k bezpečnému testování na lidech během 90 dní,“ řekl na tiskové konferenci výkonný ředitel Výzkumného ústavu Galilea David Zigdon.

„Naše očkování pro drůbež je podáváno ‚ústně‘ a očekáváme, že očkování pro lidi bude také podáváno ústně,“ dodal Zigdon s tím, že jeho lidé vzhledem k naléhavosti zakázky pracují nepřetržitě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …