Kosovo? Narkomafie financovaná z válečných zločinů. Prezident Zeman opět mnohým zvedl tlak

15.05.2018 16:16

Prezident republiky Miloš Zeman vyjel na další cestu. Jeho kroky tentokrát nemířily za hranice vlasti, nýbrž do Moravskoslezského kraje. Ve tři hodiny odpoledne se sešel s občany obce Jakartovice. Počasí prezidentovi a občanům příliš nepřálo, ale Zeman i navzdory počasí předvedl svůj tradiční slovní koncert. Zmínil v něm přijetí eura v Česku, otázku Kosova a Srbska, ale došlo i na dobře mířenou facku některým novinářům.

Kosovo? Narkomafie financovaná z válečných zločinů. Prezident Zeman opět mnohým zvedl tlak
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Prezident Miloš Zeman a hejtman Ivo Vondrák

Anketa

Měla by ČR posílat víc vojáků na zahraniční mise?

8%
92%
hlasovalo: 17823 lidí

Miloš Zeman byl vůbec první českou hlavou, která do obce zavítala. „Já jsem sem přijel poděkovat. Nejsem skromný, nejsem pokorný,“ začala hlava státu. Dnes se však rozhodl pokorně poděkovat lidem za 76 procent hlasů, které zde dostal ve druhém kole prezidentské volby. Netrvalo však dlouho a Zeman brzy přešel do útoku. První ránu dostali od Zemana architekti, kteří se prý poslední dobou moc nevyznamenali. „Naši architekti nedokážou postavit nic jiného než škatuli od bot,“ zlobil se prezident. Jedním dechem poukázal na to, že zdejší zámek, jenž je v rukou soukromého majitele, chátrá a majitele by bylo dobré popohnat k odpovědnosti i soudní cestou.  

„Nevidím tady žádné červené karty, žádné červené trenýrky, takže těch 25 procent, co ne nevolilo, zřejmě zůstalo doma. A všem ostatním děkuji,“ uvedl prezident.

Poté pronesl pár slov na adresu evropské společné měny euro. Není tajemství, že Zeman vždy byl příznivcem společné evropské měny, ale jen v případě, že čeští občané nebudou muset platit řecké a jiné zahraniční dluhy. Jako prezident totiž hájí zájmy českých daňových poplatníků.

Poté si vyslechl básničku jedné z občanek. Pravilo se v ní mimo jiné: „Mám vás, pane prezidente, zapsaného v srdíčku.“ Zeman prozradil, že při cestách po českých a moravských krajích zažil nejedno překvapení. Takovým překvapením je pro něj i to, že si vyslechne básničku.

O slovo se přihlásil také Srb žijící dnes v Česku. Předal prezidentovi dárek v podobě něčeho ostřejšího k pití. „Sem s tím. To bude něco jako rakije,“ smál se prezident. Dostalo se mu poděkování za to, že se jako prezident nikdy nesešel s představiteli nezávislého Kosova, které Srbové považují stále za své území. „Vždy jsem o těchto představitelích říkal, že jsou představiteli narkomafie financované na základě válečných zločinů. Myslím si, že to může stačit,“ prohlásil Zeman.

Došlo i na stav justice v Česku. Na jednu stranu se o našich soudech říká, že jsou pomalé. A pak rychle osvobodili občany obžalované v kauze OKD, což prezident považuje za špatné. Na druhé straně se vleče soud s bývalým hejtmanem Středočeského kraje Davidem Rathem podezřelým z korupce. Prezident nechápe, proč tato kauza nebyla ještě rozřešena.

„Já, když jmenuji soudce, tak jim říkám, váš nástupní plat je 70 tisíc. Já jsem si ho nevymyslel. Kdyby bylo na mně, tak bych vám dal 30 tisíc, ale dobře. Ale když už je máte, tak suďte rychle a efektivně,“ zaznělo z úst hlavy státu.

Jeden z občanů chtěl vědět, jak se Miloš Zeman vypořádá s médii, která ho špiní. „Pane prezidente, já se chci zeptat, co budete dělat s těmi novináři, kteří vás špiní, jako je ČT1 a tyhlety časopisy a jiné,“ pravil doslova. A Zeman mu odpověděl. „Víte, já myslím, že je nejlepší s nimi nediskutovat. Můj přítel Pavel Dostál říkal ‚Miloši, s domovnicí se nediskutuje‘. Na druhé straně mám pocit, že by dobře mířená facka pomohla,“ řekl. Občany rozesmál.

Podepsal se také do pamětní knihy obce, na prapor obce přidal prezidentskou stuhu a s lidmi se rozloučil.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…