Kotzian: Je potvrzeno, že povinné offsety v migračním paktu jsou

23.04.2024 12:23

Evropský migrační pakt, nedávno schválený v Evropském parlamentu, vyvolal širokou debatu ohledně skutečného významu obsažených migračních kvót. Téma povinných offsetů se stalo středem pozornosti, přičemž názory na jejich povahu a aplikaci se různí.

Kotzian: Je potvrzeno, že povinné offsety v migračním paktu jsou
Foto: Archiv RK
Popisek: Mgr. Ing. Robert Kotzian, Ph.D., politik a právník

Zajímavý pohled včetně detaily analýzy teď přinesl právník Robert Kotzian, který bude v červnových volbách kandidovat za Svobodné do Evropského parlamentu. Ve svém nedávném komentáři velmi podrobně popsal, co schválený dokument obsahuje. Jeho analýza podtrhuje, že povinné offsety jsou skutečně součástí migračního paktu, avšak jejich aplikace je podle něj závislá na přítomnosti migrantů v daných zemích.
 

Anketa

Vnímáte Izrael jako spojence České republiky?

23%
72%
hlasovalo: 16453 lidí
„Povinné offsety se nebudou uplatňovat na státy, kde nejsou migranté ilegálně přítomni. Jakmile se v daném státě migranti objeví, tyto povinné offsety na ně dopadnou,“ vysvětlil Robert Kotzian s tím, že povinné offsety jsou spojeny s aktuální situací a migranti jsou rozhodujícím faktorem při jejich aplikaci.
 
Nicméně, názor Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra (OAMP) se mírně liší. Podle OAMP budou povinné offsety aplikovány pouze vůči státům, kde jsou migranti fyzicky přítomni. Tento pohled může vyvolávat obavy, zejména v zemích, které by mohly nést největší břemeno migrace.
 
Robert Kotzian zároveň souhlasí s tím, že debaty o migračním paktu a jeho interpretaci jsou složité a vyžadují pečlivou analýzu. Přístup „důvěřuj, ale prověřuj“ je nezbytný, aby se dosáhlo komplexního a spravedlivého pochopení tohoto důležitého dokumentu. Podle něj je vzhledem k významu migračního paktu pro evropskou politiku nezbytné, aby diskuse a analýzy pokračovaly s důrazem na transparentnost a právní jasnost, s ohledem na různé perspektivy a zájmy v rámci Evropské unie.
 
„V každém případě je potvrzeno, že povinné offsety v migračním paktu jsou. Nicméně dle OAMP na Českou republiku nebudou dopadat, protože zde žádní migranti nelegálně nepobývají. Jakmile u nás ale nějací budou, povinné offsety na nás dopadnou,“ zdůraznil Kotzian. 
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…