Koudelka varoval obchodníky před silou čínské špionáže

25.09.2019 18:40

Tři hlavní zpravodajské služby Číny zaměstnávají statisíce důstojníků. Ti mohou využít všechny možné prostředky v případě, že uznají, že stojíte za jejich zájem, varoval dnes na veřejném slyšení v Senátu šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka zájemce o obchod s Čínou před pozorností tamních zpravodajců.

Koudelka varoval obchodníky před silou čínské špionáže
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

„Obchodníci, ale i třeba vědci, kteří chtějí v Číně působit a mají význam pro zpravodajskou službu, musí počítat s tím, že budou mít patřičnou pozornost, a to od sledování po napadení veškerých komunikačních zařízení,“ řekl dále. „Značná pozornost je věnována lidem, kteří se zabývají citlivými tématy, jako jsou demokratizační hnutí či Tibet,“ dodal.

Podle Koudelky čínští zpravodajští důstojníci postupují tradičními metodami, ale využívají i nejnovější technologie. Velmi důležité je podle něj dodržovat dobré vztahy a jako partner ukázat sebevědomí. Provázání aktivit domácích zpravodajců s ekonomickými zájmy je podle Koudelky důležité pro udržení stability tamní společnosti a nynější elity u moci.

Špionáž podle něho bere Čína jako legitimní cestu pro rozvoj země, jak se rozhodla před mnoha lety na začátku ekonomického rozmachu. „V současnosti pak lze vidět zpravodajské aktivity ve všech oblastech a na různých úrovních, od amatérských po vysoce sofistikovanou,“ řekl Koudelka.

Zpravodajští důstojníci působí nejen tam, jak je to obvyklé i v dalších zemích. „Působí nejen z míst, kde je lze očekávat, ale i z pozic v různých firmách, institucích, radnicích větších měst, i tam se můžeme se zpravodajskými důstojníky setkat,“ zmínil.

Za zvláštní přitom označil využívání čínské komunity žijící mimo vlast zpravodajskými službami. Podle něho se snaží jejich velmi silný vztah k Číně využít k různým apelům, a když nefungují, nastoupí vydírání.

Čínské tajné služby patří podle BIS spolu s ruskými v Česku k nejaktivnějším. Kontrarozvědka loni ve své zprávě za rok 2017 uvedla, že v Česku výrazně vzrostla činnost čínských zpravodajců pod diplomatickým krytím. Zpravodajsky Číňané podle BIS cílí na silové resorty a klíčové sektory, jako jsou energetika, telekomunikace, finance, logistika, zdravotnictví a špičkové technologie. Věnují se také ekonomické a vědeckotechnické špionáži.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Leo Luzar byl položen dotaz

Elektronické volby

Dobrý den Opravdu mě zajímá, proč v dnešní době, kdy naprostá většina domácností vlastní počítač a má přístup k internetu, neexistuje možnost zúčastnit se voleb pomocí internetu. Zrovna minulý rok se myslím konala v ČR konference ohledně digitalizace státu a společnosti, jíž se účastnil i p. Babiš....

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Útočíte na mou zesnulou matku? Nechutné.“ Nerudová cílila na rodinu Turka. Ten se neudržel

23:23 „Útočíte na mou zesnulou matku? Nechutné.“ Nerudová cílila na rodinu Turka. Ten se neudržel

Danuše Nerudová, novopečená členka hnutí STAN, zatížená očekáváními – a Filip Turek jako zástupce Mo…