Kouření je pro děti, blbé a černé, zaznělo v rádiu, kde se rozebíral protikuřácký zákon

01.06.2015 20:36

Hostem pondělní Kauzy dne na Rádiu Impuls byla doktorka Eva Králíková, která hovořila o podpoře zákonu zakazujícího kouření ve veřejných prostorách a restauracích.

Kouření je pro děti, blbé a černé, zaznělo v rádiu, kde se rozebíral protikuřácký zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kouření, ilustrační foto

Podle paní doktorky je třeba apelovat na veřejnost, podnikatele a hlavně poslance, aby byl připravovaný návrh zákona schválen, protože kouření jednoduše a prostě škodí zdraví. „Obchodník má ze zákona povinnost zajistit zaměstnancům i zákazníkům vhodné podmínky zajištující zdraví,“ řekla v rádiu Králíková, podle které nemají kuřácké a nekuřácké salónky smysl, protože se ten kouř vždy nějak dostane pryč.

Také podotkla, že v cizině, kde tyto zákony platí, za nimi stáli sami podnikatelé, kteří si dokázali spočítat, že se jim nekuřáci hodí víc. „Uvědomili si, že mnoho zákazníků ročně prostě zemře na následky kouření. Nevím, proč to tady u nás nechtějí,“ podivila se doktorka, podle které by tento zákon přinesl provozovatelům restaurací i peníze navíc. „Sice klesne výtěžek za prodej cigaret, ale zvýší se pohostinský výdělek. Vždyť řada lidí nechce do restaurací chodit právě kvůli kuřákům,“ řekla doktorka, která ale zároveň připustila, že by některé restaurace, jež staví svůj výtěžek na cigaretách, nicméně mohly zkrachovat.

Podle Králíkové by pro zákon hlasovali i někteří kuřáci. "Miroslav Kalousek, který je velkým kuřákem, přece také nedávno řekl, že by pro tento zákon zvedl ruku,“ připomněla kladný názor místopředsedy TOP 09.

Podle majitele tabákové společnosti je kouření pro děti, blbé a černé

Doktorka v rádiu ale připustila, že moc peněz, která je v tabákovém obchodu vysoká, může tento zákon ovlivnit. Chce to ale poslouchat názory v diskusích. Když si osmdesátiprocentní většina veřejnosti přeje, aby se v restauracích nekouřilo, mělo by se k tomu přihlédnout,“ vyslovila svůj názor. Zároveň si myslí, že by měla být vedena diskuse o tom, jestli by měly být součástí zákona i elektronické cigarety a vodní dýmky.

Králová se zároveň v pořadu zabývala myšlenkou, jak ochránit děti kuřáků. „Některé země mají zákaz kouření v domácnostech či v autě, kde jsou děti do 18 let, což je ale u nás asi v nedohlednu,“ řekla doktorka, podle níž tak nezbývá nic jiného, než apelovat na rodiče, aby brali zdraví svých dětí v potaz.

Na závěr pořadu se zabývala otázkou, proč lidé vlastně kouří. "Je to nemoc a zároveň i hloupost," vyslovila svůj názor doktorka a zmínila svou zkušenost s majitelem jedné tabákové společnosti, který jí prý na otázku, zdali kouří, odpověděl: „Ne! Kouření je pro děti, blbé a černé.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…