Krach trasování covidu: Lidé to nehlásí, hygienici to nepíšou. Lepší pro všechny

10.11.2020 9:32

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) a exministr zdravotnictví za Babišovo hnutí Roman Prymula toho od jara o chytré karanténě namluvili hodně. Měla pomoct zvládnout případnou druhou koronavirovou vlnu v Česku. Podzimní čísla nově nakažených, hospitalizovaných i zemřelých ukazují, že projekt chytré karantény skončil fiaskem. Důvodů, proč se tak stalo, je víc. Tady jsou některé z nich.

Krach trasování covidu: Lidé to nehlásí, hygienici to nepíšou. Lepší pro všechny
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Premiér Andrej Babiš od jara mluvil o chytré karanténě, ujišťoval národ, že se na jejím spuštění pilně pracuje a že kvůli ní nebude nutné znovu zavírat obchody. A co z Babišových slibů zůstalo je vidět po celém Česku. V zemí byl podruhé vyhlášen nouzový stav, obchody jsou zavřené a hygienici nestíhají trasovat tisíce nově nakažených, kteří přibývají den co den. Jen za pondělí přibylo v Česku na 6 tisíc nově diagnostikovaných. Z jarního pohledu, kdy za jeden den přibývaly jen desítky až stovky nakažených za den, to nevypadá nijak slavně, ale protože v Česku už na podzim přibylo i přes 15 tisíc nakažených za den, jde o zlepšení situace.

A proč to všechno nakonec dopadlo tak špatně, že v Česku umírá sto i dvě stě pacientů s covidem den co den? Podle serveru Lidovky.cz k tomu dochází i proto, že stát zadupává trasování nakažených do země, místo, aby pomáhal. Zdráhá se totiž přenechat trasování profesionálům z call center a tím rozvázat ruce hygienikům pro důležitější práci.

Anketa

Věříte, že islámské radikály lze převychovat?

1%
99%
hlasovalo: 12537 lidí

„Měsíce je na stole nabídka od firmy Connectart, která provozuje komerční call centra. Jejich výhoda je i v tom, že jsou kompatibilní s technologií společnosti Daktela,“ uvedl Petr Šimeček ze společnosti Keboola, jeden z iniciátorů chytré karantény. Takové call centrum by podle Šimečka vyšlo na 700 milionů korun ročně. „Ale nikdo nechce těch 700 milionů zaplatit, což je poměrně bizarní vzhledem k tomu, že podle Národní ekonomické rady vlády vyjde denní lockdown ekonomiky zhruba na čtyři a půl miliardy,“ dodal.

A to není jediný problém.

Na jaře stát sliboval, že lidem pomůže v těžké ekonomické situaci, která nastala poté, co bylo celé Česko uzavřeno do karantény a lidé se rozhodli opravdu zůstala doma. Řada lidí se dostala do ekonomických problémů a ač stát spustil některé programy pomoci, jako např. Pětadvacítku, lidé pravděpodobně doufali ve větší pomoc. Na podzim proto prosí nakažené, aby nenahlašovali hygieně, že spolu byli v kontaktu. Obávají se, že by museli zamířit do karantény a bojí se o práci, o příjmy. V karanténě by dostávali jen 60 procent mzdy.

„Řešení jsou, jenom je vláda není v konečném důsledku schopná implementovat. Uvedu jeden, krystalicky čistý a pro každého pochopitelný příklad. Nákaza covidem není pro doktory a sestry pracovní úraz. Sestřičky, jimž je 23 let a statisticky pro ně není covid nebezpečný, se nechtějí starat o nakažené pacienty, protože kdyby byly pozitivní a ony šly do karantény, tak nemusejí mít na nájem,“ poznamenal Šimeček.

Jan Kulveit, expert na modelování a globální riziko z britské Oxfordské univerzity, upozornil, že další slabé místo chytré karantény představují sami hygienici.

„Víc napsaných kontaktů slibuje více práce, nutnost dalších hovorů, a jedním z parametrů, který se v chytré karanténě sleduje, je počet nevyřízených hovorů – pokud se kontakty do systému nezadají, tento parametr se zlepší,“ uvedl Kulveit.

Šimeček upozornil, že hygienici nemají od ministerstva zdravotnictví jasně stanoveno, jak rychle mají postupovat a kolik lidí denně by měli obvolat. Jestliže takovéto pokyny neexistují, je prý logické, že si hygienici práci ulehčují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …