Krachy ve velkém, města duchů. Nepěkná vize pro letošní Německo

04.02.2024 10:22

Až 5 tisíc obchodů letos v Německu zkrachuje. Centra některých měst se promění v zóny duchů. Až tak zlé to prý bude v roce 2024. Ministr hospodářství Robert Habeck v této situaci požaduje daňové úlevy a pobídky pro firmy. I když jedním dechem přiznal, že německá státní kasa nemá na rozhazování, a i v roce 2025 se bude muset na všech úrovních v Německu šetřit. V koalici sociálního demokrata Olafa Scholze tím navíc vyvolal neshody.

Krachy ve velkém, města duchů. Nepěkná vize pro letošní Německo
Foto: FAEI.cz
Popisek: peníze, ilustrační foto

„Kdo jde dnes nakupovat, měl by si obchody pořádně prohlédnout. Brzy mohou zmizet!“ Těmito slovy popsal nejčtenější německý list Bild hospodářkou situaci v ekonomicky nejsilnější zemi EU – v Německu. Dovolává se prohlášení prezidenta Obchodní asociace HDE Alexandera von Preena, podle něhož dva roky covidu a následná energetická krize zasadily německým obchodům tak tvrdou ránu, že v roce 2024 bude minimálně 5 tisíc z nich nuceno ukončit svůj provoz.

A to podle něj jen urychlí příchod dalších problémů. Pokud totiž v centrech měst uzavřou některé obchody, lidé přestanou mít důvod do centra jezdit, tím začnou trpět další obchodníci, až se nakonec centra některých měst mohou proměnit v zóny duchů.

„Mnoho center měst se dostává do bodu zlomu, kdy už není naděje na revitalizaci v dohledné době. Prázdná výloha následuje prázdnou výlohu. Pokud je určitý počet obchodů prázdný, centrum města se stává neatraktivní,“ upozornil Alexander von Preen. V důsledku toho se podle něj centra měst „postupně propadají do propasti“. Aby situaci dokreslil, sáhl ještě k jednou příměru. „Když jsou maloobchodníci nachlazení, centrum města dostane zápal plic.“

Podle prezidenta Obchodní asociace HDE nastal nejvyšší čas k zatažení za záchrannou brzdu. Na záchraně center měst musí podle jeho názoru spolupracovat místní samospráva s kulturními institucemi, s řemeslníky i s obchodníky. Než bude definitivně pozdě.

Do problémů se ostatně dostal i berlínský obchodní dům KaDeWe, který je v provozu od roku 1907 a především v časech studené války se stal symbolem toho, co všechno si mohou dopřát lidé na Západě, zatímco lidem žijícím v komunistickém bloku je to odepřeno. Teď se tento symbol Západu dostal do insolvence. Slavnému obchodu prý zlomilo vaz obří nájemné, které musel platit.

KaDeWe Group uvedla, že „přehnaně vysoké nájmy“ v Berlíně, Hamburku a Mnichově „z dlouhodobého hlediska téměř znemožňují dosažení zisku.“

Od začátku pandemie se nájemné zvýšilo o 37 %, uvedla společnost.

„Není pochyb o tom, že skupina může mít silnou budoucnost s normálním nájemným,“ dodal generální ředitel KaDeWe Michael Peterseim.

O problémech slavného berlínského obchodního domu, stejně jako o problémech spřízněných obchodů v Hamburku a Mnichově, informoval např. server Deutsche Welle.

Ministr hospodářství Robert Habeck v této situaci požaduje daňové úlevy a pobídky pro firmy.

„Také vidím, že celkově máme zdanění právnických osob, které již není mezinárodně konkurenceschopné a dostatečně příznivé pro přísun investic,“ řekl pro Welt am Sonntag. „Přesně proto bychom se měli zamyslet nad tím, jak budeme například financovat daňové úlevy a daňové pobídky pro investice do budoucna, abychom skutečně uvolnili ekonomické síly.“ Bohužel podle Habecka existuje „extrémně úzký finanční prostor“ pro federální, státní a místní samosprávy. „A ano, určitě budeme muset šetřit, a to i v rozpočtu na rok 2025,“ řekl.

Jenže podle serveru německého listu Die Welt tím rozzlobil svého koaličního partnera ministra financí Christiana Lindnera z liberální FDP, který si stěžuje, že Habeck se svým požadavkem vyrukoval bez konzultace s koaličními partnery.

Lindner je stejně jako Habeck přesvědčen, že musí dojít k některým změnám, aby se podařilo nastartovat hospodářský obrat, ale pochybuje, že je Habeckův nápad tím nejlepším.

„Nicméně nejsem přesvědčen o konkrétním návrhu zadlužit se v řádu stovek miliard eur za účelem vyplácení dotací na úvěr. Tímto způsobem bychom zdeformovali sociálně tržní hospodářství.“ Lindner místo toho navrhl „dynamizační balíček“, který počítá s rozhýbáním trhu práce a se snížením byrokratické zátěže pro firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Německá vláda věří USA, že až dobudou Rusko , podělí se a zase zbohatnou. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 04.02.2024 10:45:15
Tak už kdysi USA slibovalo pojďte snámi na Irák, a pak se podělíme, a dopadlo to tak, že USA naříkají, že prodej Irácké ropy nepokrává náklady na válku,a ostaní nedostali nic.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …