Kraje a Svaz průmyslu dají najevo nesouhlas se stávkou řidičů

03.04.2017 6:21

O plánované stávce řidičů linkových autobusů kvůli nízkým mzdám budou dnes jednat zástupci krajů a Svazu průmyslu a dopravy. Společné jednání má být posledním pokusem přimět dopravní odbory, aby od stávky upustily. Se stávkou, která se má uskutečnit ve čtvrtek 6. dubna, nesouhlasí dopravní firmy i kraje jako objednatelé dopravy a takový vzkaz dnes chtějí odborům předat. ČTK to řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Kraje a Svaz průmyslu dají najevo nesouhlas se stávkou řidičů
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Tyto autobusy budou od 13. prosince nově vozit cestující na Třinecku a Jablunkovsku

"Spolu s Asociací krajů, s paní předsedkyní Janou Vildumetzovou, chceme dát jasné stanovisko krajů a firem. Kraje peníze (na zvýšení mezd šoférů) daly a firmy je vyplatily a my řekneme jasné stanovisko na stávku, " uvedl Hanák. Podle něj šance stávce zabránit stále existuje, pokud by se například ke krajům a dopravcům připojil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), nebo případně vláda včetně ministerstva práce jako garant původní dohody o navyšování mezd.

Řidiči linkových autobusů proti nízkým mzdám protestují od října 2015. V současnosti kritizují přístup některých krajů k vládnímu nařízení o navýšení nejnižší mzdy pro šoféry autobusů.

Silnou podporu má stávka v Jihomoravském a Ústeckém kraji, o rozsahu i podobě stávky bude ale jasno až v úterý. Naopak řidiči hlavních dopravců v Pardubickém kraji, společnostech Arriva Východní Čechy a ČSAD Ústí nad Orlicí už dříve oznámili, že se stávky nezúčastní.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…