Kraje budou jednat s církvemi o novém modelu spolupráce

15.01.2015 6:15

O novém modelu spolupráce mezi kraji a církvemi budou dnes večer v brněnské vile Stiassny jednat zástupci Asociace krajů ČR společně s Českou biskupskou konferencí, Ekumenickou radou církví a Federací židovských obcí. Kraje už nechtějí podporovat církve jako v předešlých letech vzhledem ke změně jejich ekonomického postavení po schválení zákona o církevních restitucích.

Kraje budou jednat s církvemi o novém modelu spolupráce
Foto: red
Popisek: Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek s hejtmany

Asociace krajů jednala v loňském druhém pololetí s představiteli církví o tom, jak do budoucna platit fungování například církevních škol, hospiců, charit, domovů pro seniory či zdravotnických zařízení, případně podporovat opravu církevních památek. Předseda Asociace Michal Hašek (ČSSD) loni v červenci zdůraznil, že je otázkou, zda je nadále přijatelné, aby církve byly příjemci dosavadní velkorysé podpory krajů. Díky církevním restitucím jsou podle něj ekonomicky silné a soběstačné.

Od roku 2001 do loňského roku kraje poskytly církvím na různé účely 3,3 miliardy korun. Nadále se chtějí spolupodílet na projektech a činnostech, které jsou prospěšné pro občany a pomáhají rozvíjet regiony.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…