Okamurova nenávist a šikmé oči, konzumuje psy. Jsou to magoři, islamisti i okamurovci. Herman, Zahradil i další o protiislámském návrhu Úsvitu

14.01.2015 15:33

Hnutí Úsvit přímé demokracie v reakci na útok islámských teroristů v Paříži navrhuje, že každá církev, jež bude chtít vyučovat na školách či mít duchovní v armádě a ve věznicích, by měla projít kontrolou BIS, Vojenského zpravodajství a policie, že nepředstavuje ohrožení bezpečnosti České republiky a veřejného pořádku. Co na to další politici?

Okamurova nenávist a šikmé oči, konzumuje psy. Jsou to magoři, islamisti i okamurovci. Herman, Zahradil i další o protiislámském návrhu Úsvitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit

Anketa

"Řekl bych jim: Pokud nedokážete přijmout pravidla hostitelské země (...), vraťte se domů do své původní vlasti." Tak by Miloš Zeman řešil otázku problémových muslimů. Souhlasíte s ním?

99%
1%
hlasovalo: 33673 lidí

„Každá církev, která bude chtít například vyučovat na školách nebo provádět duchovní činnosti ve věznicích či armádě, bude muset projít kontrolou BIS, Vojenského zpravodajství a policie, že nepředstavuje pro Českou republiku ohrožení národní bezpečnosti nebo veřejného pořádku. Právě z takových míst se totiž může šířit radikální myšlení,“ řekl Martin Konvička z iniciativy Islám v ČR nechceme. Iniciativa už dříve organizovala petici proti případnému přiznání zvláštních práv Ústředí muslimských obcí.

Úsvit se populisticky vlamuje do otevřených dveří

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o návrhu Úsvitu myslí. Velká část politiků říká, že tato věc již legislativně upravena je, někteří souhlasí s návrhem, jiní ho zesměšňují.

„Myslím si o tom své,“ reagoval předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec, jehož rezortu by se zákon dotkl, na dotaz nereagoval.

To ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL, který má církve ve své gesci, na dotaz odpověděl. „Úsvit se populisticky vlamuje do otevřených dveří. Tyto věci jsou už dnes ošetřeny stávající legislativou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr.

Předseda ANO Andrej Babiš ani nikdo z jeho hnutí na dotaz nereagoval.

„Myslím, že se to již děje, jen o tom nikdo nemluví. Od čeho bychom potom BIS měli?“ uvedl první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Jeho nenávistná prohlášení jsou pro naši zemi nebezpečná jako terorismus jakéhokoli druhu

„To je opět populistický návrh, který nic neřeší. Již dnes existuje procedura registrace církví, při které se posuzují i bezpečnostní hlediska. Zpravodajské služby mají své úkoly včetně sledování osob spolupracujících s organizacemi ohrožujícími naši demokracii a bezpečnost. Takže kolegové z Úsvitu nenavrhují nic nového,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Nemyslím si, že církve, které dnes působí v těchto institucích, mají procházet těmito prověrkami, a žádné nové církve nežádají o registraci, která by to působení umožnila. Obecně však musíme s ohledem na bezpečnostní rizika posílit působení zpravodajských služeb,“ domnívá se místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Úsvit českého šovinismu v čele s panem Okamurou opět prokazuje, jak moc potřebuje udržet své volební preference nad nulou. Spojovat kulturní a vzdělávací funkci církví automaticky s ohrožením státu je laciné a nedůstojné zneužívání pařížské tragédie. Je to stejně nízké, jako kdybych řekla, že každý člověk, který má šikmé oči, určitě pravidelně konzumuje psy. Doporučuji se trollováním pana Okamury nezabývat. Jeho nenávistná prohlášení jsou pro naši zemi nebezpečná jako terorismus jakéhokoli druhu,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz senátorka Strany zelených Ivana Cabrnochová.

Mám podezření na minimálně tři duchovní poruchy

„Vyučování církevních bludů by na školy nemělo nikdy přijít. A když, tak jen a jen těm, kteří by si to přáli. V takovém případě bych plně souhlasil s dohledem. Podívejte se, jak po internetu chodí materiály jak je islámem doslova vtloukána víra dětem do hlav. Školy by se tak mohly stát, pod rouškou učení víry, výcvikovými středisky atentátníků. Stejně tak ve věznicích a podobně. Ostatně, jak je to dlouho, co po atentátu desetileté sebevražedkyně zahynulo několik lidí? To v žádném případě nechci, to za ohrožení naší bezpečnosti považuji! Kdy už si přiznáme, že islám je nebezpečím? Chceme, aby Česká republika zůstala Českou republikou, nebo se stala emirátem plných mešit, kde budou zakázány Vánoce?“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.  

„Tohle je další obrovský nesmysl z dílny Úsvitu. Jeho poslanci ukazují, že by rádi znovu vrátili své totalitní metody zpátky do naší společnosti. Proč prověřovat někoho, kdo není nebezpečný? Spíše by měla BIS zařídit některým politikům psychiatrickou prohlídku. Mám podezření na minimálně tři duchovní poruchy,“ smál se europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Myslím si, že jsou to magoři. Islamisti i okamurovci,“ reagoval senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Je to blbost. Na uznávání církví je zákon s různými stupni registrace. Jde o to, aby Ministerstvo kultury nepovolilo žádnou církev, která hlásá věci neslučitelné s naší kulturou a našimi hodnotami,“ míní místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Já souhlasím s tím, aby zde ta zpravodajská kontrola byla. Je to správný krok. Bezpečnostní rizika v globalizovaném světě jsou jiná, než byla za dob studené války. Toto je může zmenšit. U nás je situace jiná než ve Francii. U nás máme takových lidí dvacet až padesát tisíc. To ve Francii je 4,5 milionu muslimů,“ řekl redakci europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

„Prostuduju návrh podrobně, až dorazí do sněmovny. Myšlenka zajímavá,“ informoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Každý politik by měl mít zájem na tom, aby bylo pokud možno bezpečně

Podle poslance KSČM Vojtěcha Adama jsou v současné složité situaci možná i mimořádná opatření: „Pokud by to vedlo ke zvýšení ochrany našich občanů, tak nic proti. Každý politik by měl mít zájem na tom, aby bylo pokud možno bezpečně.“

„Jestli by to mělo platit i na nyní registrované církve, tak mi to připadá, že bychom omezili v křesťanské Evropě všechno, jen ne islám! Islámské duchovní v armádě či školách zatím nemáme, takže to omezuje vše, jen ne islám,“ upozornil senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Pokud vím, tak každá církev, pokud chce být zaregistrována v ČR, musí splňovat určité podmínky. Trochu mi uniká, co by pánové z Úsvitu dělali, až by měli všechny duchovní prověřené a on by jim na školách učil fyziku či chemii nějaký občan, který by vyznával islám. Pak by asi začali prověřovat všechny fyzikáře a chemikáře. A co teprve, kdyby začal někde na škole učit tělocvik nějaký Turek například, pak by asi začali prověřovat všechny tělocvikáře,“ vysmál se návrhu místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

„Domnívám se, že případné porušování zákonů, a to nejen církvemi a kongregacemi, ale i různými organizacemi, které mají také nadnárodní charakter, musí pravidelně posuzovat všechny zákonem pověřené složky, včetně zpravodajských,“ soudí poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Ústředí muslimských obcí zatím registraci nemá. Zatím

„Pan kolega Okamura má nyní bezpochyby své téma. Pochopitelně je i využívá. To chápu. Ale já nejsem expert na tajné služby. Ani agent. Ostatně proto mám lustrační osvědčení vskutku negativní. Ale to snad BIS dělá tak či tak, ne? Jistě by dělat měla. Ne vše z popisu práce zpravodajců je však určeno pro nepovolané uši. Proto to jsou tajné služby ´tajné´. Uniformovaná policie má svých všedních starostí již tak dost. Tu bych do toho netahal,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Z návrhu jsem spíše rozpačitá. Nemyslím si hlavně, že všechny společenské problémy lze vyřešit zákonem. Ale konkrétnější budu, až se s návrhem seznámím,“ sdělila poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Mezi zvláštní práva církví patří možnost vyučovat náboženství na státních školách, mít své duchovní v armádě a ve vězení, konat církevní sňatky, zřizovat církevní školy a zachovávat povinnost mlčenlivosti duchovními v souvislosti s výkonem zpovědního tajemství. Ústředí muslimských obcí zatím registraci nemá. Nesplňuje některé podmínky.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …