Krajský radní Jakubík je prý blízko střetu zájmů

27.02.2013 10:30

Karlovarský krajský radní pro životní prostředí Václav Jakubík (KSČM) je podle předsedy dozorčí rady Sokolovské uhelné Františka Štěpánka i bývalého radního Jaroslava Bradáče ve střetu zájmů. Důvodem je jeho působení ve společnosti Terea, uvádí dnešní vydání MF Dnes.

Krajský radní Jakubík je prý blízko střetu zájmů
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Jakubík by měl jako krajský radní prosazovat projekt 36 měst a obcí, které se i s krajem spojily do Komunální odpadové společnosti (KOS) a chtějí jednotně, ekologicky a co nejlevněji likvidovat smetí na jednom místě. Dlouho se mluví o tom, že tento odpad se po vytřídění začne přidávat k uhlí a zplyňovat v paroplynové elektrárně Sokolovské uhelné ve Vřesové.

Jenže Jakubík působí zároveň jako jednatel a ekonomický šéf chebské společnosti Terea. Cheb se do KOS nezapojil a Terea, v níž má radnice poloviční podíl, dostala od města úkol připravit stavbu spalovny odpadu jen pro Cheb, uvádí list.

Jakubík to odmítá

Podle Jakubíka ale o střet zájmů nejde. Deníku řekl, že v kraji mohou existovat klidně tři, a ne jen dvě spalovny. Sokolovská uhelná už letos začíná investovat prvních 250 milionů korun do stavby Regionálního centra zpracování odpadu. Tam se smetí vytřídí a dostane formu granulí určených ke zplyňování. Centrum bude stát celkem 700 milionů, těžaři ho chtějí dokončit v roce 2015. Chebská spalovna společnosti Terea se teprve připravuje.

Jakubíkův předchůdce v křesle radního pro životní prostředí Jaroslav Bradáč (SPOZ) je přesvědčen o tom, že chebská spalovna se ekonomicky nevyplatí. "Občané by pak museli platit víc za likvidaci dopadu. Planý je i slib, že spalovna zlevní teplo," myslí si Bradáč. Navíc on i šéf dozorčí rady Sokolovské uhelné Štěpánek mluví o tom, že radní Jakubík v určitém střetu zájmů je.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…