Křeček souhlasil s Kalouskem: Ta letadla jsou unikát. Nelítají, nic neunesou

11.07.2012 21:27

Poslanecká sněmovna dnes svým večerním rozhodnutím vydala místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou za TOP09 k trestnímu stíhání. Ze 176 přítomných poslanců hlasovalo pro její vydání 117. Proti bylo 45 poslanců, především z TOP09. Vlasta Parkanová poté složila funkci místopředsedkyně sněmovny.

Křeček souhlasil s Kalouskem: Ta letadla jsou unikát. Nelítají, nic neunesou
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miroslav Kalousek byl vcelku v dobré náladě

Pro vydání Vlasty Parkanové hlasovalo po pětihodinovém jednání 48 poslanců ČSSD, 14 poslanců ODS, 7 členů TOP09. Pro její vydání hlasovali všichni (26) komunisté, 10poslanců Věcí Veřejných a 12 nezařazených poslanců, z nichž převažují členové platformy LIDEM Karolíny Peake.

Zastánců Parkanové bylo příliš málo

Proti vydání místopředsedkyně sněmovny hlasovalo 14 poslanců ODS, 30 zástupců TOP09 a připojil se z nezařazených Jaroslav Škárka.

Zdrželo se hlasování 12 poslanců ODS, Milan Šťovíček z Věcí Veřejných a Michal Doktor z nezařazených.

Omluveni byli 2 zákonodárci z ČSSD, další dva z ODS, 4 poslanci z TOP09 , Josef Novotný st. z Věcí Veřejných a David Rath, který vystoupil z ČSSD. Je tedy zřejmé, že poslanec ve vazbě patří mezi omluvené.

Kuloáry měly jasno už ráno – Parkanová bude vydána

Vlasta Parkanová nenechala nit suchou ani na policii ani na justicii. Pochybuje také o nezávislosti vyšetřování. Její pokus oblomit poslance pramenil nejspíš i proto, že už ráno bylo podle reakce sněmovních kuloárů zřejmé, že Parkanová vydaná bude.

Jestliže snaha Vlasty Parkanové, přesvědčit kolegy, aby ji nevydávali, je vcelku pochopitelné, méně srozumitelné už je velmi nervní obhajoba Parkanové jejím klubovým kolegou, ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Letouny CASA označil za unikátní, čemuž měla odpovídat i jejich cena.

„Možná došlo ke škodě, ale možná také k úspoře 400 mil,“ hřímal od mluvítka Kalousek. Pokud by prý existoval ještě jeden takový estébák jako pan Krch a vedl by nikoliv American Price ale Australian Price, zadal by si Kalousek u něho posudek za 3/4 milionu. „A on by určitě spočítal, že letadla vyšla o 400 milionů levněji a mohli bychom tady Vlastu Parkanovou vyznamenávat a nikoliv vydávat. Je to stejná logika, je to vždycky subjektivní názor znalce,“ obhajoval klubovou kolegyni Kalousek.

Nefunkční letouny opozici nepřesvědčily

Opozice však měla jasno. Cena letadel CASA byla nepřiměřená, tím spíš, že naše jednotky nemohly kvůli závadám na letounech odletět do Afghánistánu. „Má pravdu pan ministr financí, že to byl unikát - nelítá, nic neuveze a jeho zbraňové systémy dosud nefungují. Takových letadel opravdu na světě mnoho není,“ konstatoval ke konci debaty Stanislav Křeček (ČSSD).

Po hlasování, jímž sněmovna vydala Vlastu Parkanovou k trestnímu stíhání, poslankyně rezignovala na funkci místopředsedkyně sněmovny.

Zákonodárci opět zasednou do lavic v pátek 13. července od deváté hodiny ranní.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…