Křeček udeřil: Jde o Rusy v ČR. Těžká situace

04.03.2022 14:30 | Ze sítí

Ombudsman Stanislav Křeček požádal své spoluobčany, aby se chovali slušně k občanům Ruské federace, kteří se pohybují po České republice, aby je nevystavovali žádným soukromě přijatým sankcím a nediskriminovali je. Stejně tak požádal své spoluobčany, aby nezneužívali postavení, v jakém se ocitli ukrajinští uprchlíci.

Křeček udeřil: Jde o Rusy v ČR. Těžká situace
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Veřejný ochránce práv na sociální síti facebook napsal, že důrazně žádá, aby nebyl zneužíván nouzový stav vyhlášený kvůli příchodu tisíců uprchlíků z Ukrajiny, na kterou vtrhli ruští okupanti.

Zdůraznil také, že je zcela nepřijatelné diskriminovat ruské občany pohybující se po České republice.

„Jakkoliv chápu pocity a nálady občanů vyvolané agresivní válkou a utrpením nevinných lidí, snažme se vyvarovat vršení individuálních křivd na těch, kteří nenesou odpovědnost za kroky svého státu. Nikdo nesmí být diskriminován z důvodů své příslušnosti k národu nebo etnické menšině, pro své pohlaví, světový názor nebo náboženské přesvědčení. Takovýmto diskriminačním chováním bychom jen dále přispívali právě k utrpení nevinných lidí, kterému chceme za každou cenu zabránit,“ varuje Stanislav Křeček.

Ombudsman zdůraznil, že na základě příslušnosti ke konkrétní národnosti nelze konkrétním lidem odpírat ubytovací, zdravotnické, stravovací i jiné služby.

Ombudsman také důrazně varoval před zavedením cenzury.

„Opatření přijímaná z pochopitelných důvodů proti šiřitelům nepravdivých prohlášení a tvrzení, která zatěžují veřejný prostor, se nesmí stát nástrojem pro cenzuru odlišných, byť právě nepopulárních názorů,“ uzavírá ombudsman.

Ombudsman promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeptali se poslanců, kolik je oxidu uhličitého ve vzduchu. Jandejsek o nesmyslech zeleného údělu

8:46 Zeptali se poslanců, kolik je oxidu uhličitého ve vzduchu. Jandejsek o nesmyslech zeleného údělu

„Obrovské betonové plochy u prodejních a skladovacích megastaveb, asfaltová parkoviště, suché lesy z…