Křečku, neprojdeš? Blokáda úřadu ombudsmana jde nečekaným směrem. Toto asi nečekali

17.02.2020 18:51

ANKETA Bránit Stanislavu Křečkovi v nástupu do úřadu ombudsmana vlastním tělem? Takový je záměr aktivisty Jakuba Patočky. Jenže s tím narazil u českých politiků, mezi nimiž na takovou formu protestu panuje vzácná shoda. Padla dokonce slova o porušení zákona nebo fašismu.

Křečku, neprojdeš? Blokáda úřadu ombudsmana jde nečekaným směrem. Toto asi nečekali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

Právník a někdejší poslanec za sociální demokracii Stanislav Křeček byl minulý týden Sněmovnou zvolen novým veřejným ochráncem práv. Předtím již šest let působil v úřadu ombudsmana jako jeho zástupce.

Křečkovo zvolení na jedné straně vyvolalo vlnu nadšení ve smyslu, že se funkce ombudsmana konečně po letech dostane do rozumných mezí. Na straně druhé zase zavládlo silné zděšení a šok nad tím, že post bude vykonávat právě doktor Křeček, protože prý má na řadu oblastí „nevhodné“, či dokonce nebezpečné názory. Potud by nešlo o nic divného než běžný názorový spor.
 
Situace ale došla tak daleko, že Křečkovi odpůrci dávají hlasitě najevo, že se s jeho zvolením prostě nesmíří a v nástupu do funkce mu dokonce chtějí fyzicky bránit.
 

Anketa

Je v Polsku a Maďarsku ohrožena demokracie?

hlasovalo: 12725 lidí
 
V den, kdy se bude doktor Křeček funkce ujímat, hodlají aktivisté blokovat vstup do budovy Úřadu veřejného ochránce práv a fyzicky mu zamezit, aby se dostal do své nové kanceláře. 
 
Tváří a iniciátorem této iniciativy je aktivista a dlouholetý liberálně-levicový publicista Jakub Patočka z Deníku Referendum. „Pan Křeček nemá kvalifikaci daný úřad spravovat, prezident jej proto neměl navrhnout a Sněmovna jej proto neměla zvolit. Odpírám České republice v dané věci poslušnost. A budu rád, když se ke mně přidáte. Je třeba říct: Dost. Osobně půjdu v den, kdy by se měl Stanislav Křeček ujmout funkce, stoupnout si či sednout mu před úřad do cesty. Pokusím se mu svým tělem zabránit v tom, aby tam mohl přijít a ujmout se funkce,“ uvedl Patočka s tím, že se tímto způsobem chce bít za instituci prospívající demokracii.
 
„Neposlušný občan“ Patočka k tomu vytvořil facebookovou událost, kde vyzývá občany, aby se k němu přidali a šli společně s ním Křečkovi ve vstupu do budovy bránit.

ParlamentníListy.cz se zeptaly poslanců, co o takové iniciativě míní. Zajímalo nás rovněž, nakolik jde podle politiků o adekvátní způsob protestu. 

 
Poslanec nejsilnější politické síly Patrik Nacher z hnutí ANO kritizuje, že pokud něco takového dělají „ti správní“, jde o projev demokracie, ale v opačném případě by takoví aktivisté byli terčem útoků.
 

Anketa

Máte rádi Stanislava Křečka?

95%
5%
hlasovalo: 32336 lidí
„Demokracie 2.0 v pojetí ‚taky demokratů‘ – když není po jejich, uchylují se k různým taktikám, které by oni sami ihned odsoudili, kdyby je dělal někdo jiný vůči jejich vyvoleným – nálepkování, ostrakizace, osobní výpady, šíření polopravd až po fyzické hrozby. Když to dělají oni, je to projev demokracie,“ uvedl Nacher pro ParlamentníListy.cz.
 
První místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip má dokonce za to, že takový protest je protizákonný. „Vzhledem k tomu, že jde o dlouholetého zástupce veřejného ochránce práv, tak považuji tento způsob nejen za neadekvátní, ale přímo za protizákonný. Zároveň jde o vrchol trapnosti,“ konstatoval Filip.
 
 
„Od těch dob, co novinářka Procházková nafackovala redaktorovi Sputniku za potlesku veřejnoprávních médií, se situace přiostřuje. Když docházejí argumenty, uchyluje se strana, která není v právu, vždycky k násilí,“ řekl redakci poslanec ČSSD a exministr kultury Antonín Staněk.
 
S takovou formou protestu nesouhlasí ani předseda KDU-ČSL a poslanec Marian Jurečka. „Pana Křečka jsem nevolil a měl jsem k jeho kandidatuře výhrady, ale volba byla demokratická a pan Křeček byl demokraticky zvolen. Měl by mu být umožněn přístup do práce,“ sdělil Jurečka na dotaz ParlamentníchListů.cz.
 
„Je to jen další ukázka antidemokratického uvažování těchto aktivistů – neumějí respektovat demokratické volební výsledky a na všech úrovních se je snaží zvrátit nedemokratickým tlakem bojůvek z ulice – to je typické pro fašistické elitářské metody,“ řekl šéf SPD a místopředseda Sněmovny Tomio Okamura.
 
Předseda Trikolóry a poslanec Václav Klaus byl ve své odpovědi stručný, nicméně to neubralo na výstižnosti jeho názoru. „Myslím, že demokracie by se měla bránit proti fašistickým praktikám,“ vzkázal.
 
„Přijde mi to jako zbytečné gesto. Spíše by se měli s novým ombudsmanem naučit komunikovat,“ je přesvědčen europoslanec a místopředseda lidovců Tomáš Zdechovský
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec
 
Poslanec ČSSD a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek je toho názoru, že Patočkův protest je nebezpečným ohrožováním svobodné volby. „Nelíbí se mi, že se chtějí takto zviditelnit,“ dodal.
 
„Jakýkoli jejich protest je jen ukázkou absolutního nerespektování demokracie a voleb. Chovají se jako rozmazlení spratci,“ řekla poslankyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková.
 
Petr Gazdík, poslanec a exšéf hnutí STAN, připomíná, že doktora Křečka regulérně zvolila Sněmovna. „Nevolil jsem ho, nemusí se mi to líbit, ale je řádně zvoleným ombudsmanem. Nevěřím, že mu někdo bude blokovat přístup do úřadu,“ sdělil nám Gazdík.
 
„Myslím, že tohle už je přehnané,“ myslí si bývalý předseda KDU-ČSL a poslanec Pavel Bělobrádek.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…