Krejčíř se prý chce odvolat proti nejnovějšímu rozsudku

09.12.2012 12:50

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř se chce odvolat proti rozsudku, kterým ho na konci listopadu na 11 let za mříže poslal pražský městský soud. Informoval o tom dnes jihoafrický server iolnews.co.za.

Krejčíř se prý chce odvolat proti nejnovějšímu rozsudku
Foto: geoafrica.com
Popisek: Uprchlý zločinec Radovan Krejčíř, který se skryl v Jihoafrické republice

V Česku několikrát odsouzený Krejčíř, který od roku 2007 pobývá v Jihoafrické republice, je prý připraven odvolávat se až k ústavnímu soudu, pokud to bude nutné. Když ani tam neuspěje, odvolá se prý k Evropskému soudu pro lidská práva, kde podle svých slov vyhrál již dva případy.

Bez účasti novinářů

Evropský soud pro lidská práva v roce 2009 rozhodl o tom, že české úřady porušily Evropskou konvenci o lidských právech, když Krejčířovi, který byl v letech 2003 až 2004 rok zadržován v souvislosti s vyšetřováním úvěrových podvodů, prodloužily vazbu. Samotné Krejčířovo uvěznění bylo ale podle soudu plně odůvodněné.

Odvolávat se podnikatel chce také v Jihoafrické republice, tak aby si tam zajistil azyl. Projednávání jeho žádosti nebudou z rozhodnutí soudu moci bezprostředně sledovat novináři. Krejčíř to vítá, protože prý hodlá předvolat vysoce postavené politiky, policisty, právníky a další profesionály z České republiky a Seychel, jejichž identitu je podle něj nutné chránit. Na Seychelách se Krejčíř ukrýval po svém útěku z ČR v roce 2005, než na falešný pas přicestoval do JAR.

Pražský městský soud uznal 30. listopadu Krejčíře vinným

Žádost o azyl je součástí Krejčířovy obrany proti vydání do Česka. Podle jihoafrických zákonů totiž nesmí být do jiné země vydán žádný žadatel o azyl, jehož azylové řízení nebylo uzavřeno. Spolu s českým podnikatelem usiluje o udělení azylu také jeho přítel, srbský nájemný vrah Dobrosav Gavrić, který byl v roce 2006 v Srbsku odsouzen za trojnásobnou vraždu ke 30 letům vězení, připomíná jihoafrický server.

Pražský městský soud uznal 30. listopadu Krejčíře vinným z více než půlmiliardového daňového úniku jihlavské společnosti M5. Uložil mu souhrnný jedenáctiletý trest vězení, do kterého jsou započítány i jeho předchozí odsouzení za další daňové i jiné podvody. Zároveň mu nařídil zaplatit pokutu tři miliony korun.

Mluvčí jihoafrických vyšetřovatelů v pátek vyjádřil přesvědčení, že by český rozsudek bylo možné využít k odmítnutí Krejčířovy žádosti o azyl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

12:34 „Blyatmobile 2.0.“ Ještě hůř pro Ukrajinu. Rusové vylepšili svůj vynález

Blyatmobile, želva nebo bitevní stodola, tak se nazývají po domácku upravené ruské tanky, které vedo…