Kritizuješ ruský režim, přijdeš o občanství. Putin přitvrdil. A to není vše

13.11.2022 18:12

Ruský prezident Vladimir Putin chce trestat kritiky – navrhuje odebírání občanství. Informovala o tom agentura Interfax.

Kritizuješ ruský režim, přijdeš o občanství. Putin přitvrdil. A to není vše
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Podle šéfa bezpečnostního výboru Dumy Vasilije Piskarjova je pozměňovací návrh ruského prezidenta Vladimira Putina velice významný a naprosto spravedlivý. „Pokud lidé, kteří při udělení občanství přísahali věrnost Rusku a slibovali dodržovat naše zákony, to porušili, tak už tím dobrovolně zrušili dohodu se státem, který jim skýtá ochranu a práva občana, a to dává státu právo zrušit rozhodnutí o udělení občanství,“ dodal Piskarjov podle agentury Interfax.

Paragrafy postihující „diskreditaci“ armády či „šíření falešných informací a lží“ o ozbrojených silách se objevily v ruském trestním zákonu po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Za diskreditaci a za lži pokládají úřady veškerou kritiku počínání ozbrojených sil, zmínky o válečných zvěrstvech, ze kterých jsou ruští vojáci podezřelí, nebo i protiválečná hesla.

Podle průzkumů veřejného mínění v ruské společnosti od centra Levada, které prezentoval portál Re:Russia, se od konce léta mění nálady v ruské společnosti a narůstá počet lidí, kteří se kloní k začátku mírových rozhovorů s Ukrajinou. Píše o tom server ČT24, jenž monitoruje i to, že na sociálních sítích si například stěžují ruští mariňáci a ve Voroněži protestují příbuzní mobilizovaných mužů, kteří zemřeli na frontě.

V Rusku se najdou ale i tací, kteří válku vyloženě podporují a proti nepříteli by neváhali použít i jaderné zbraně. O jednom takovém pochodu informovala na svém twitterovém účtu redaktorka The Daily Beast, analytička ruských médií a občasná dopisovatelka pro Washington Post Julia Davis. Ten měl proběhnout v ulicích Moskvy, kde za zvuků bubnů pochodovalo několik desítek lidí. Ti vyzývali Moskvu, aby udeřila na Washington jadernými zbraněmi. A citovali přitom slova Putina: „My půjdeme do nebe jako mučedníci a oni zdechnou.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondrův „majstrštyk“ na hokeji. „Na vlajku se čárat nesmí.“ Naštval všechny

10:30 Vondrův „majstrštyk“ na hokeji. „Na vlajku se čárat nesmí.“ Naštval všechny

Zdá se, že Alexandr Vondra, lídr koalice SPOLU pro nadcházející Evropské volby, šlápl, obrazně řečen…

reklama