Krizi chce Nečas řešit sloučením ministerstev, může dojít na kulturu i školství

04.04.2012 21:51

Kvůli zachování současné vlády je premiér Petr Nečas ochoten kvůli ekonomickým škrtům obětovat tři ministerstva, což je zároveň jedním z požadavků Věcí veřejných. Která z nich to budou, zatím není jasné.

Krizi chce Nečas řešit sloučením ministerstev, může dojít na kulturu i školství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Podle místopředsedy ODS Pavla Drobila chce strana s návrhem nejprve seznámit koaliční partnery. Dohoda však má být koaličně vyvážená, takže každá ze stran má ztratit jednoho ministra.

„Není to definitivně určeno, ale rozhodně to nebude dle požadavku Věcí veřejných,“ uvedla 1. místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Vše k rozvíjející se vládní krizi sledujeme ZDE

Sloučit Hegera s Drábkem

Jak uvedl server Aktuálně.cz, jednou z možných variant je sloučení ministerstev práce a zdravotnictví. V médiích se o tomto kroku spekulovalo už vloni a potvrdil ho i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09). Podle zdrojů serveru však sloučení těchto resortů není v příštích dvou až třech letech možné, bylo by totiž potřeba sepsat zhruba dvacet nových zákonů, k čemuž je zapotřebí silná vláda.

Další variantou sjednocení kultury a školství. Tyto oblasti k sobě mají relativně blízko.

Proti sloučení ministerstev životního prostředí a zemědělství už protestovaly ekologické organizace s připomínkou, že zájmy zemědělců a ekologů jdou velmi často proti sobě. V lednu se psalo i o možném propojení životního prostředí a místního rozvoje, který už prý zeleným aktivistům nevadí.

Jednání na toto téma budou pokračovat ve čtvrtek. S novým uspořádáním resortů v koaliční smlouvě by musely souhlasit všechny tři strany, přičemž situace Věcí veřejných je stále ještě nejistá.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…