Krkonoše mají problém, přicházejí o turisty. Roste jen zájem Poláků

30.05.2012 12:16

Počet turistů v Krkonoších každoročně klesá. Zatímco v roce 2005 se zde ubytovalo přes 840 tisíc turistů, vloni to bylo už méně než 674 tisíc. Více než polovina návštěvníků navíc stráví v tomto regionu maximálně dvě noci, informovala naši redakci Denisa Salátková ze společnosti Bison & Rose.

Krkonoše mají problém, přicházejí o turisty. Roste jen zájem Poláků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lyžaři, ilustrační foto

Krkonoše se tak potýkají s celkovým úbytkem turistů. Změn doznala také struktura klientů. Zatímco dříve vévodili cestovnímu ruchu v regionu Němci či Holanďané, dnes je nahrazují Poláci. "Další problém spatřujeme v obecně kratší době pobytu. Týdenní turnusy jsou dnes běžné pouze v termínech prázdnin, mimo hlavní sezonu převažují jedno a dvoudenní pobyty,“ uvádí Oldřich Šimek, bývalý starosta Špindlerova Mlýna.

Řada míst v zahraničí se potýkala s odlivem turistů jako nejznámější české hory také. Nový impuls rozvoji cestovního ruchu vnesla celoregionální karta hosta, která podle tvůrců přináší výborné výsledky.

Podobná koncepce funguje již řadu let například v rakouských regionech Salzburger Land a Mieminger Plateau, známa je také z Itálie či Německa. Slováci spustili projekt regionální karty před třemi lety v liptovském regionu.

Nyní s podobným plánem přichází také Krkonoše. "Regioncard Krkonoše je marketingový nástroj sloužící k propagaci regionu jak na tuzemském, tak na zahraničním trhu. Službu spustíme 1. června a jejím prostřednictvím nabídneme turistům na české i polské straně Krkonoš 124 slev ve 22 městech a obcích, některé až do výše 100 procent. Levněji se lidé ubytují, najedí, mohou využít lacinější dopravu, ale také mohou výhodněji navštívit nepřeberné množství kulturních a sportovních aktivit a řadu dalších atrakcí,“ řekl Matěj Dunka, ředitel projektu Krkonoše Regioncard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…