Kšeftování uvnitř ČSSD, z něhož má těžit Sobotka. Dienstbier naznačil, co stojí za jeho odchodem z vlády

11.11.2016 15:56

I když oficiálně ještě neví, že bude odvolán, poskytl poměrně otevřený rozhovor pro server iDnes.cz. Řeč je o ministrovi pro lidská práva Jiřím Dienstbierovi. Ten uvedl, že díky tomu, že bude odvolán, nebude stavěn protikandidát proti Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Pražská ČSSD o tom podle jeho slov jednala s jihomoravskými kandidáty.

Kšeftování uvnitř ČSSD, z něhož má těžit Sobotka. Dienstbier naznačil, co stojí za jeho odchodem z vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Dienstbier se úvodem rozhovoru vyjádřil k tomu, že o svých kolezích nehovořil v posledních dnech na Twitteru příliš lichotivě. Europoslance Miroslava Poche nazval pračkou peněz a Karla Březinu podvodníkem.

„Mám informace, poměrně věrohodné informace, že ta pražská skupina v čele s Pochem a Březinou požaduje moje odvolání po premiérovi a nabízí za to podporu u některých poměrně důležitých rozhodnutí, jako jsou řády primárních voleb, které by umožnily centru zasahovat do navržených kandidátek. Poche jednal s některými jihomoravskými politiky, že by nestavěli kandidáta proti předsedovi na sjezdu. A cenou za to má být moje odvolání,“ řekl otevřeně Dienstbier. Jeho střet s touto pražskou skupinou se podle jeho slov táhne již od komunálních voleb. 

„Je to střet o důvěryhodnost a charakter sociální demokracie. A rozhodně to není bouchnutí dveřmi, protože já se považuji za sociálního demokrata, na rozdíl od jiných jím jsem,“ zmínil Dienstbier.

V sociální demokracii se často pojmenuje za největší zločin, když člověk otevřeně pojmenuje situaci, tvrdí také Dienstbier. „Pokud já upozorním na to, že někteří lidé jsou podvodníci, že se chovají jako darebáci, tak si myslím, že to je v pořádku. Jestli někdo znevěrohodňuje sociální demokracii, tak jsou to oni svým jednáním. Jestli mám informace, které jsem vám sdělil, a jestli se celou dobu vyjadřuji zdrženlivě a respektuji právo premiéra vybrat si svůj tým, a jen vidím, jak tito lidé za mými zády dělají takové dohody a tlačí na premiéra, aby mě odvolal, tak už nemohu dál mlčet a musím se k tomu vyjádřit,“ dodal ministr. Zda i oni vybírají nové ministerské kandidáty, to už by spekuloval. Nejvíce se skloňují jména Lenky Tesky Arnoštové a Jana Chvojky. Oba podle Dienstbiera mají dobré vztahy s jistou částí pražské sociální demokracie. 

Toho, že po minulých parlamentních volbách podpořil Bohuslava Sobotku, rozhodně nelituje. Zastal se jej totiž po onom lánském puči, kdy se někteří spolustraníci sešli za Sobotkovými zády s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. „Myslím, že to bylo pro sociální demokracii nejlepší, a já jsem se snažil spolu s celou řadou dalších lidí, aby legitimně zvolený předseda sociální demokracie, který v tu chvíli pro nás reprezentoval skutečný sociálnědemokratický styl politiky, nebyl odstraněn lidmi, které já považuji za čisté mocenské technokraty, kterým nejde o hodnoty, ale jen o moc,“ dodal. 

Původní text ZDE.

Sám u sebe Dienstbier chybu nevidí. „Nevidím chybu v tom, že prosazuji věci, které považuji za správné, bez ohledu, zda zrovna mají větší, nebo menší šanci uspět. Takovou věc budu předkládat pětkrát, osmkrát, patnáctkrát. A budu vždy zkoušet ji prosadit. A jestli například jeden z největších střetů probíhá kolem novely o veřejném ochránci práv, kde navrhuji doplnit antidiskriminační žalobu ve veřejném zájmu, tak bych zdůraznil, že je to esence sociálnědemokratické politiky,“ zmínil. 

Závěrem se také zmínil o tom, zda bude kandidovat on sám na předsedu strany. „Zatím jsem s tím nepočítal. Dopředu nechci vylučovat vůbec nic,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…