Kuba a Dobeš: Dostavba Temelína je vládní priorita

30.03.2012 14:02

Ministři průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) a dopravy Pavel Dobeš (VV) se v pátek vydali do Jaderné elektrárny Temelín, aby zjistili stav a informovali o vládních plánech na dostavbu elektrárny. Kuba prohlásil, že dostavba atomky je stejnou vládní prioritou, jako dostavba dálnice D3 z Prahy na jih Čech.

Kuba a Dobeš: Dostavba Temelína je vládní priorita
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Podíl jaderné energie by se měl podle Kuby v rámci energetické koncepce zvýšit, až na 50 procent v souvislosti s dostavbou Temelína. Energetická společnost ČEZ nejpozději 2. července obdrží nabídku uchazečů usilujících o zakázku na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Vítěze tendru ČEZ vybere v roce 2013. S dostavbou by se mohlo začít o tři roky později.

„Náklady na dostavbu temelínské elektrárny budou podle odhadů okolo 200 až 300 miliard korun a dokončena by měla být nejpozději v roce 2025,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

O projekt se ucházejí americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium společností Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025.

„Třetí a čtvrtý blok Temelína výrazně přispěje k energetické soběstačnosti České republiky. Vše musí důsledně zapadnout do chystané energetické koncepce, a co je důležité, Temelín musí přinést cenově únosnou energii,“ zdůraznil Kuba.

Na otázku ParlamentnichListů.cz jak moc reálné je, že v JETE bude 3. a 4. blok dostavěn, současný ministr a bývalý jihočeský vicehejtman Kuba odpověděl, že stát za to přebírá zodpovědnost a bere úkoly dostavby Temelína i dálnice vážně.

S tím souhlasí i ministr dopravy Pavel Dobeš (VV), který má zase zájem na tom, aby kvůli dostavbě dalších dvou jaderných bloků vznikly v kraji i nové silnice, především obchvaty.

„Jasnou prioritou je co nejrychlejší dokončení D3 spolu s obchvatem Českých Budějovic. Důležitá je pochopitelně i dostavba IV. železničního koridoru. Tyto stavby mají za cíl zajistit kvalitní dopravní obslužnost kraje a napomohou i zrychlení tempa růstu HDP nejen v tomto regionu,“ uvedl Dobeš.

V souvislosti s dostavbou Temelína se diskutovala nedávno i ta možnost, že by se reaktory nedostavovaly. Podle údajných vyjádření vrcholných manažerů ČEZ je to prý nerentabilní. To však současná vládní koalice odmítá a za dostavbou stojí.

Pokud se bude projekt realizovat, bude bezesporu zapotřebí zrekonstruovat a postavit řadu silnic a obchvatů. Především ve směru od Tábora, ale i od Českých Budějovic. Stav infrastruktury v této lokalitě je žalostný.

Vždyť například velmi frekventovaná silnice II. třídy vedoucí z Českých Budějovic těsně okolo Temelína do Týna nad Vltavou je v katastrofálním stavu už řadu let. Patří kraji a ten ji chtěl nechat opravit. Když se ale na kraji přišlo na to, že vyhlášené výběrové řízení na rekonstrukce silnic by mohlo být zmanipulované, krajská rada tendr stopla a vyhlásila nový. Nyní kraj uvažuje, že by nabídl silnici ŘSD a stala se z ní komunikace I. třídy. Na tu by se pak snáze získávaly finanční prostředky, včetně dotací z EU.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…