Kuba nadává na Kalouska a říká, co dělal špatně Nečas

02.09.2013 11:24

Úřadující předseda občanské demokracie Martin Kuba povede stranu do voleb, které jsou už předem prohrané. V kampani by se prý měla ODS omluvit za chyby. Rád by v partaji znovu viděl Václava Klause, ale pochopí, pokud se rozhodne jít jinou cestou než ODS. Strana to prý zvládne a kritika Miroslavy Němcové podle něj nebyla namístě.

Kuba nadává na Kalouska a říká, co dělal špatně Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba a Miroslava Němcová

Exministr a pověřený šéf ODS Martin Kuba se snažil najít cestu ke spolupráci s bývalým prezidentem Václavem Klausem. Ten sblížení v současné době odmítl, což ostře zkritizovala přední žena strany Miroslava Němcová. Kuba některé její výroky označil v rozhovoru pro časopis Týden za nešťastné.

"Vzkazy přes média situaci významně zkomplikovaly. Jsem politik, který nemá vzkazy přes média rád. To se má dohadovat mezi politiky v rozhovorech mezi čtyřma očima. Nemá smysl to dále pitvat, ale nepovažuji to za dobrý styl komunikace," uvedl exministr.

Nyní se strana připravuje do voleb. Za občanskou demokracií vždy stály silné politické osobnosti. Nejpevnější byla ODS v době, kdy ji ovládali ekonomové a lékaři. Lékaře už občanští demokraté mají, sám Kuba je lékař záchranář. Podle časopisu zbývá vyřešit, kde vzít ekonomy, Kuba to jako problém nevidí.

"Je řada ekonomů, kteří jsou připraveni s námi spolupracovat. Mám pocit, že za minulých vedení jsme neměli odvahu realizovat naše ekonomické koncepty. Pro mě to byla fatální selhání ve vládě TOP 09, kdy jsme uhnuli ze standardních principů pravicové strany," říká v rozhovoru Kuba. "Byly to koncepty Miroslava Kalouska a s pravicovostí příliš společného neměly," dodává s tím, že strana už nemůže jít do koalice, pokud nebude schopna garantovat své sliby.

Chybou bylo podvolit se TOP 09

Zásadním problémem prý je, že ODS od roku 2006 neměla ministra financí. Kvůli tomu, že zásadní resorty vedli ministři TOP 09, vracely se důležité návrhy na vládu a padaly pod stůl. "To je něco, co ODS fatálně zničilo. Vyklizení silových ministerstev byla na začátku ohromná chyba," dodává Kuba.

ODS nikdy neměla přistoupit na levicové koncepty TOP 09, na zvedání daní, na otravování živnostníků, na sKarty a další věci, které nejsou politikou ODS. V následující kampani chce Kuba lidem otevřeně přiznat, že to byla chyba. Principiálně také dává za pravdu trojici rebelů Šnajdr, Tluchoř a Fuksa, kteří odmítli pro vyšší daně zvednout ruku.

Vinu nepřímo dává expremiérovi. "Bohužel ve vládě nefungovala komunikace mezi Petrem Nečasem a ministry za ODS. Petr Nečas řadu těch věcí diskutoval s Miroslavem Kalouskem a nás často stavěl před hotovou věc. Navíc to často stálo tak, že když budeme proti, padne vláda. Takhle se ODS dohnala do nepřirozené a špatné pozice," domnívá se Kuba.

Policejní nahrávky

Martin Kuba v rozhovoru pro Týden popřel spekulace, že by se měly na veřejnost dostat nahrávky telefonických rozhovorů, na kterých domlouvá trafiky pro exposlance ODS s Janou Nagyovou, nebo hovoří s lobbistou Ivo Rittigem. To by mohlo zhatit jeho plány kandidovat v předčasných sněmovních volbách. S Rittigem prý ale Kuba nikdy žádný hovor nevedl.

Vyjednávání s triem Šnajdr, Tluchoř a Fuksa považuje za legitimní sledování situace, kdy jedno křídlo strany chtělo změnit vedení ODS. "Jako kandidát na post prvního místopředsedy jsem legitimně mapoval celou situaci, mluvil s lidmi ze všech regionů. Jelikož jsem podporoval setrvání Petra Nečase a odmítal kandidaturu proti němu, konzultoval jsem po telefonu řadu věcí s Janou Nagyovou. Což je naprosto přirozená záležitost," uzavřel Martin Kuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…