Kubice se vrátil do televize, na diváky ČT však prý včera šikovně zaútočil někdo úplně jiný

17.10.2013 6:58

POLITOLOGOVÉ Ve středeční předvolební debatě České televize z Moravskoslezského kraje podle politologa Jana Kubáčka vynikl dosud nepříliš známý ministr životního prostředí Tomáš Podivínský, který vede krajskou kandidátku KDU-ČSL. Zajímavostí ostravské předvolební diskuse byl fakt, že byl v nelichotivých souvislostech propírán exministr vnitra Jan Kubice, který se po konci v úřadu stáhl do ústraní. Kubiceho rázně bránil zástupce ODS Zbyněk Stanjura.

Kubice se vrátil do televize, na diváky ČT však prý včera šikovně zaútočil někdo úplně jiný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jedním z kandidátů do voleb je také současný ministr v demisi Tomáš Podivínský. Je lídrem v Moravskoslezském kraji

„Debata byla poměrně zajímavě vyrovnaná. Lídr KDU-ČSL hodně překvapil. Ostatní lídři byli spíše nezajímaví nebo tuctoví. On ale patřil k hlavním řečníkům a myslím si, že celkem naplnil očekávání mnoha diváků, že takto by měl mluvit lidovec, takto by se měl prezentovat a srozumitelně promlouvat. Podařilo se mu tak přebít i kolegu ministra vnitra Pecinu,“ řekl Kubáček.

Podrobná zpráva o průběhu debaty ZDE.

Plusy a minusy dalších řečníků

Podle něj ale i ostatní lídři argumentovali srozumitelně. „Značně ofenzivními řečníky, v tom dobrém slova smyslu, byli zástupci ODS (Zbyněk Stanjura – pozn. red.) a TOP 09 (Pavol Lukša – pozn. red.), u kterých se čekalo, že budou pod kritickou palbou v silně levicovém Moravskoslezském kraji zmítaném velmi vysokou nezaměstnaností. Přesto se jim dařilo uvést argumenty z praxe, z komunální zkušenosti a znalosti místních reálií,“ pokračoval v hodnocení debaty politolog. Ocenil také ministra vnitra v demisi Martina Pecinu a zástupce hnutí ANO Josefa Hájka, projektového manažera v OKD, v současné době na neplaceném volnu.

„To, co byl určitý handicap u zástupce Úsvitu (Karla Fiedlera – pozn. red.), že příliš často viditelně četl odpovědi, tak zástupce zemanovců a hnutí ANO mluvili spatra a vycházeli ze zkušeností jejich bydliště na Ostravsku. To samozřejmě pro zdejší diváky dělá hodně a důvěryhodnost to násobí,“ doplnil Kubáček.

Kauza Petr Lessy

V úvodu přenosu se hovořilo o bývalém policejním prezidentovi Petru Lessym, u kterého Městský soud v Praze podle Mladé fronty Dnes zastavil před několika dny stíhání. Lessy čelil obvinění z pomluvy svých kolegů. Podle svých slov pro Českou televizi nyní Lessy čeká na odůvodnění verdiktu, pokud mu odvolací instance dá za pravdu, že stíhání bylo od začátku nezákonné, hodlá se vrátit do funkce policejního šéfa, což by mohlo dopadnout i tak, že budeme mít dva policejní prezidenty.

Lídr Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury Karel Fiedler k tomu poznamenal, že za celou kauzou odvolání Lessyho někdejším ministrem vnitra Janem Kubicem byla politická objednávka ODS. Na to po chvíli reagoval reprezentant občanských demokratů Zbyněk Stanjura: „To jsou takové pohádky. Dneska tady sedíme jen proto, že tu jsou předčasné volby. A ty tu jsou proto, že policie pod vedením nového prezidenta zasahovala i na Úřadu vlády. Policie koná nezávisle,“ uvedl Stanjura.

„Důležité téma, avšak realita mediálního světa je ovlivněná tím, že to byla kauza, která se odehrála před rokem. Takže to dobře vystihl lidovecký kandidát, když řekl, že přes úctu k Lessymu je region zmítán sociálními otázkami, tematikou nezaměstnanosti, tematikou špatného životního prostředí, mnohaměsíčního smogu, dopravními komplikacemi s dopravními stavbami a dalo by se pokračovat," zmínil Kubáček. Proto se podle něj i ukazovalo, že Lessyho kauza nebudila takovou pozornost jako téma lichvy, půjček, sociální politiky a nezaměstnanosti s tím spojené.

Nezaměstnanost a OKD

V rámci tématu nezaměstnanosti se hovořilo zejména o krizi v OKD. Například Lubomír Zaorálek (ČSSD) navrhoval prodloužit těžbu na Dole Paskov do roku 2016 bez finanční podpory státu s tím, že vlastník by měl pomoci s řešením situace. Podle lídra komunistů a exposlance Miroslava Opálky by měl být vlastník v souladu s privatizační smlouvou povinen dotěžit ložisko a ne v polovině těžby skončit s tím, že se mu zde těžit už nevyplatí.

Sociální dávky

V druhé části dvouhodinového pořadu se mluvilo mimo jiné o problematice sociálních dávek a majitelích ubytoven, kteří vydělávají na příspěvcích na bydlení. Zaorálek v této souvislosti označil za hlavního viníka někdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09).

Řeč byla také o funkčnosti úřadů práce. „Úřady práce jsou automatizované přepážky na výplaty sociálních dávek v nezaměstnanosti. A my chceme prosadit, aby byly aktivními zprostředkovateli práce pro všechny ty, kteří tu práci hledají, ne pro ty, kteří pracovat nechtějí a chodí si pro dávky. Pro lenochy a pro ty, kteří jen natahují ruce, by tady úřad práce neměl být,“ podotkl Podivínský. Stanjura hovořil o potřebě znovu zavést povinnou veřejnou službu, ovšem s tím rozdílem, že za ni budou nezaměstnaní dostávat odměnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…