Kůl v plotě? Macrona opustil klíčový spolupracovník, druhého mu nejspíš zavřou

22.02.2019 13:41

Emmanuel Macron má problém. Francouzského prezidenta opouští klíčový poradce. K tomu se prezident musí vyrovnat s další aférou svého bývalého bezpečnostního poradce Alexandra Benally. Jde i o Rusko.

Kůl v plotě? Macrona opustil klíčový spolupracovník, druhého mu nejspíš zavřou
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Francouzský deník Le Monde píše, že se na hlavu prezidenta Emmanuela Macrona řítí problém, se kterým se bude muset nějak vyrovnat. Zdá se totiž, že Benalla lhal o svých kontaktech s Rusy a s francouzskými bezpečnostními agenturami. V tuto chvíli sedí Benalla ve vazbě. Českým čtenářům informaci přinesl server Lidovky.cz.

V roce 2018 byl Benalla vyšetřován, protože se měl podílet na páchání násilností vůči demonstrantům, ačkoli měl demonstraci jako pozorovatel jen sledovat. V květnu 2018 měl Benalla vyrazit mezi demonstranty a odtáhnout z davu mladou dívku. Proti její vůli. Tento čin předznamenal pád pětadvacetiletého mladíka, bez kterého Macron neudělal řadu dní takřka ani krok.

Chování Benally před pár dny prověřovala senátní vyšetřovací komise a pro mladého muže to nedopadlo nijak slavně. Ukázalo se totiž, že vedle problémů na demonstraci se Benalla scházel také s ruskými oligarchy, za kterými cestoval kryt dioplomatickým pasem. Diplomatické pasy měl prý hned čtyři.

„Samotného Benallu pak senátoři viní ze lhaní a zakrývání důkazů. Senátní vyšetřovací komise se totiž ptala právě na jeho vazby s ruským miliardářem Iskanderem Machmudovem a francouzskými bezpečnostními firmami. Jak Benalla odpovídal, zatím není jasné, senátoři však naznačili, že kvůli Benallově chování mohla být ohrožena nejen bezpečnost prezidenta Macrona, ale i francouzské národní zájmy. Pokud se skutečně prokáže, že bývalý šéf ochranky při výpovědi v parlamentu lhal, hrozilo by mu až pět let vězení a pokuta 75 tisíc eur,“ napsal server.

To však není jediný Macronův problém. Francouzského prezidenta prý také opouští jeden z jeho nejbližších ideových poradců – tvůrce macronismu, vítězné strategie Emmanuela Macrona – Ismaël Emelien. Prý se chce věnovat propagaci své nové knihy o progresivismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …