Kuplířství politických stran znemožňuje účinný boj s korupcí, soudí komentátor

23.04.2013 15:35

Již víc než rok v Česku platí zákon o trestní odpovědnosti právnických osob a právník Ondřej Závodský si na blogu Aktuálně.cz klade otázku, proč je tento zákon využíván tak málo, když by to mohla být účinná zbraň v boji s korupcí. Problém je možná v tom, že mezi právnické osoby patří i politické strany.

Kuplířství politických stran znemožňuje účinný boj s korupcí, soudí komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zákon o trestní odpovědnosti firem vstoupil v platnost již před šestnácti měsíci. Přesto s ním podle některých právníků odpovědné osoby příliš neumí pracovat, takže se jedná o normu zasunutou v šuplících, na kterou se toliko práší. Závodský přitom ve svém komentáři poukazuje na to, že by s pomocí této legislativy bylo možné účinně stíhat např. firmy, které zneužívají evropské dotace.

Politická prostituce

Bez zákona o trestní odpovědnosti firem se v zásadě nemuselo těmto firmám nic stát, papíry k zakázkám záhadně zmizí a zaměstnanci si mezi sebou přehazují odpovědnost jako horký brambor. V Česku však již tento zákon máme a je v zájmu každého majitele firmy, aby patřičné dokumenty záhadně nemizely, protože usvědčená firma může přijít i o všechen majetek. Proč tedy zákon příliš nevyužíváme, když můžeme? Závodský nabízí odpověď.

"Mezi právními subjekty, jež mohou být odsouzeny za praní špinavých peněz, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky či různé formy podvodů, totiž mohou být i politické strany. Mimochodem právnická osoba, politickou stranu nevyjímaje, může být odsouzena i za kuplířství, což je právě delikt, který ve spojení s politickou prostitucí zapříčiňuje nemožnost prosazení účinných protikorupčních předpisů a jsou-li již ve Sbírce zákonů otištěny, nějak se zapomínají používat, popřípadě novelizovat tak, aby se používat mohly," prohlašuje autor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…