Kvóty. Na přetřes přišlo opět přerozdělování uprchlíků. Tentokrát v Událostech, komentářích

06.04.2016 22:24

Evropská komise navrhuje nová pravidla pro přerozdělování uprchlíků. I o tom se dnes hovořilo v Událostech, komentářích České televize.

Kvóty. Na přetřes přišlo opět přerozdělování uprchlíků. Tentokrát v Událostech, komentářích
Foto: cevroinstitut.cz
Popisek: Tomáš Pojar, M.A., diplomat, bezpečnostní expert, prorektor pro zahraniční vztahy VŠ CEVRO Institut

Komentátorku Českého rozhlasu Lídu Rakušanovou zarazilo, jakým způsobem čeští politici zamítli veškeré návrhy Evropské komise. „Nevím, proč se tady ozývala taková slova, co si to ta Evropská komise vymyslela. Myslím, že to nabourává solidárnost,“ řekla Rakušanová. Zároveň dodala, že se domnívá, že kvóty fungovat nebudou. „Západní státy se ale snaží dospět k nějakému evropskému řešení. Jedním z nich byla například dohoda s Tureckem, kdy vidíme, že se ta dohoda zadrhává,“ uvedla.

„Kvóty nebudou fungovat. Reakce českých politiků je reakcí střízlivou,“ reagoval k tomu bezpečnostní analytik Tomáš Pojar. Podle něj řešení migrační krize leží v Německu a Švédsku. „Dokud tyto země nebudou magnety pro migranty, nic se nevyřeší,“ sdělil.

„Kvóty jsou jediné řešení, které by mohlo fungovat. Nemůžeme je ale vnímat jako samoúčelné. Budou fungovat tehdy, bude-li fungovat celoevropský azylový systém,“ domnívá se výzkumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů Vít Beneš. Podle něj jsou v tuto chvíli kvóty nezbytné. 

„Pokud se kvóty prosadí silou, nebude to fungovat a bude to mít obrovský dopad na vnitřní situace v zemích,“ varuje následně Pojar. Rozčílil se nad tím, že zároveň nechce být solidární se zemí, která působí jako magnet pro migranty. 

„Máte pravdu v tom, že Německo je magnetem, neboť se ve třetím světě vytvořila davová psychóza vytvořená řadou převaděčů, ale mnoho lidí se z Německa do Sýrie vrací rovněž,“ podotkla Rakušanová. Podle ní mezi lidmi neexistuje strach z uprchlíků, ale z nekontrolovatelného pohybu lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…